Частично хидрогенираните масла, наричани още трансмазнини, не са безопасни за консумация и трябва да бъдат отстранени от храните през следващите три години. Това обяви американската Администрация по храните и лекарствата, с което финализира предложената през 2013 година забрана на изкуствените трансмазнини. Това потвърждава официално, че частично хидрогенираните масла не са "общопризнати за безопасни" за употреба в храните за консумация от човека.
Очаква се мярката да доведе до намаляване на заболяемостта от коронарна болест на сърцето и да предотврати смъртта на хиляди хора от инфаркти всяка година.
Масово консумирани храни като замразена пица, маргарин и пуканки за микровълнова фурна съдържат частично хидрогенираните масла.
Производителите на храни в САЩ са задължени от 2006 година насам да включват информация за съдържанието на мазнините в консервирани и пакетирани хранителни продукти. Законът позволява етикетиране с "0" грама трансмазнини на храните, които съдържат под 0,5 грама такива мазнини на порция.
Производителите ще разполагат със срок от три години да преформулират етикетирането на продуктите си. След изтичане на този срок в храните за употреба от човека няма да е разрешено използването на трансмазнини, освен ако не е издадено изрично разрешение от Администрация по храните и лекарствата.
В рубриката "Разговорът" поканихме трима представители на водещи издателства в България, за да споделят своите виждания за литературната 2025 година...
Днес беше опелото на писателя Димитър Коруджиев, който си отиде на 84-годишна възраст. "Градината с косовете" е един от най-известните му книги, както..
2025 година обещава да бъде знакова за културния живот на Пловдив, според Виктор Янков , експерт "Събития и проекти" във фондация "Пловдив 2019". Градът..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg