Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една светла годишнина – една голяма страница от музикалната ни култура и история

Проф. Боян ЛечевНа 29 март в 1926 година се е родил големият български цигулар и педагог проф. Боян Лечев. Приживе името му се бе превърнало в институция, така мощно и категорично поставяше жалони, критерии на цигулковото изпълнителско изкуство. Още като съвсем млад музикант през 50-те години след завръщането си от специализация в Московската консерватория при проф. Ойстрах Боян Лечев даваше облик, стил, високо ниво на отговорност като концертмайстор във важен за Софийската филхармония период и освен това създаваше поколения цигулари с печата на школата „проф. Лечев“. Най-малко десетина от тях станаха концертмайстори на симфонични оркестри и оперни театри в чужбина с голяма традиция почти веднага след завършването си. Тогава – през 60-те, 70-те и 80-те години възможностите за специализация или дори майсторски курсове някъде другаде по света са доста ограничени. Това, което ги извежда на тези предни позиции, освен собствения им талант, е професионализмът, за който няма тайни или невъзможни неща в цигулковото свирене и отличните солистичните способности, развити в класа на проф. Лечев.
Самият той не държи на артистичния шум около себе си, не търси показност на своите изяви, посветен изцяло на сериозността и максималното отдаване, което изисква изпълнителското изкуство. Това го вменява самата музика, срещата с всяко произведение, независимо дали от класиката, от съвремеността или съвсем нова, неизвестна творба на български композитор.
Изкуството на цигуларя Боян Лечев остава не само еталон за музикантска честност и морал. В малкото останали негови записи, които споделят съдбата на други подобни неиздадени и забравени, сякаш за да се установи ексеприментално колко може да издържи една стара лента без да загуби невъзвратимо своето богатство, звучи непоколебима, мъжествена сила, съчетана с най-фина душевна енергия, излъчваща омайваща нежност без грам тривиален сантимент.
Щастливи са били българските композитори да могат да оставят в ръцете на Боян Лечев своите произведения за цигулка, някои специално посветени на него и тяхното дуо с пианистката Снежина Гълъбова.

Вторник, 29 март, от 19.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10