Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 23 април, събота, от 20.30 часа директно от Виена: спектакъл на „Бал с маски“ от Джузепе Верди

БНР Новини
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала в сцена от спектакъла на "Бал с маски" на Виенската опера
Снимка: http://piotrbeczala.com


Кралски гласове в кралската драма на Верди

Това е едно от заглавията, които могат да се прочетат в австрийски вестник след премиерата на операта „Бал с маски“ във Виенската държавна опера състояла се на 19 април. Или „Трета поредна звездна буря в Щатсопер: първо отново заблестя Хуан Диего Флорес в "Дон Паскуале", последваха и Йонас Кауфман, Анжела Георгиу и Брин Тервъл в "Тоска", а сега и няколко висококаратни дебюти в "Бал с маски" – Красимира Стоянова, Пьотр Бечала и Дмитрий Хворостовски“. И още: „ Ако такъв силен певчески състав като този вдъхва живот на вердиевите роли, то сценографията определено може да се приеме като допълнение, като нещо второстепенно“.

На премиерата и следващите я три представления виенчани могат да слушат Пьотр Бечала – Рикардо, Дмитрий Хворостовски – Ренато, Красимира Стоянова – Амелия и Надя Кръстева – Улрика. Диригент е Хесус Лопес Кобус.

В събота – 23 април от 20.30 ч. спектакълът ще бъде излъчен директно за целия свят, чрез музикалния обмен на Еврорадио, включително и за България.

От вестниците и сайтовете разбираме че дуетът на Амелия и Рикардо от трета картина е бил толкова дълго аплодиран, че както ще чуете Красимира Стоянова да казва в интервюто: „Ние с Пьотр започнахме тихичко да си говорим дали да не го повторим“.

Стоянова, Бечала и Хворостовски дебютират пред виенската публика в тези роли. Кръстева е пяла вече в тази постановка. Интересно е, че тя е най-младият мецосопран изпълнявал партията на Улрика на сцената на държавната опера.


Какво казаха двете български може да чуете в звуковите файлове. Постановката на операта е от 1986 г.

Действащи лица и изпълнители:

Рикардо – Пьотр Бечала
Ренато – Дмитрий Хворостовски
Амелия – Красимира Стоянова
Улрика – Надя Кръстева
Оскар – Хила Фахима
Кристиано – Игор Онишченко
Граф Хорн (Том) – Александро Моишук
Граф Рибинг (Сам) – Сорин Колибан

С участието на солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера, диригент – Хесус Лопес-Кобос

Съдържание на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05

Студии върху историята и настоящето на фестивала "Софийски музикални седмици"

Излезе  една дългоочаквана книга – " Студии върху историята и настоящето на фестивала  "Софийски музикални седмици"  от Диана Данова-Дамянова. Това е първото по-мащабно и целенасочено изследване на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  Под формата на четири студии се проследява неговата 55-годишна история от създаването му през..

публикувано на 29.06.24 в 11:30
Магдалена Кожена, Саймън Ратъл, Андрю Стейпълс и Симфоничния оркестър на Баварското радио

"Идоменей" на Моцарт от Мюнхен

"Имам неописуемо желание отново да напиша опера." Мечтата на Моцарт, изразена през 1777 г., най-накрая е изпълнена през есента на 1780 г., когато той получава поръчка от Мюнхен да напише голяма опера серия за предстоящия карнавален сезон. Превъзходството на Мюнхенския оркестър и темата, включваща конфликта между божествения закон и човешката страст,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59