Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на Никола Гюзелев по БНР

БНР Новини
Снимка: БГНЕС









От 15 до 21 август в рамките на „Седмицата на Никола Гюзелев“ програма „Христо Ботев“ предлага някои от знаковите арии от репертоара на големия певец. Три са акцентите към които привличаме вниманието на слушателите:

Всеки ден веднага след обедния информационен бюлетин ще може да чуете арии от „Ернани“ на Верди, „Мефистофел“ на Бойто, „Набуко“ на Верди, „Норма“ на Белини, „Княз Игор“ на Бородин, „Дон Карлос“ на Верди и „Салваторе Роса“ на Гомес.

От 21.20 часа в традиционната „Радиоколекция“ ще прозвучат сцени и дуети от опери както следва:

15 август – „Атила“ от Джузепе Верди – дует на Атила и Ецио с Никола Гюзелев – Атила, Лоренцо Сакомани - Ецио, оркестъра на Софийската опера, диригент Владимир Гяуров.
16  август – „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди – дует на отец Гуардиано и Леонора с Никола Гюзелев и Гена Димитрова, Софийската филхармония, диригент Емил Табаков.
17 август – „Фауст“ от Шарл Гуно – сцена в храма с участието на Никола Гюзелев - Мефистофел, Валери Попова - Маргарита, хор на БНР, Варненска филхармония, диригент Иван Маринов.
18 август – „Дон Карлос“ от Джузепе Верди – сцена от 5картина със Стефка Евстатиева - Елизабет, Никола Гюзелев - крал Филип, Стефка Минева - Еболи, Иван Консулов - Родриго, оркестъра на Софийската опера, диригент Иван Маринов.
19 август – „Симоне Боканегра“ от Джузепе Верди – дует на Симоне и Фиеско с Владимир Стоянов и Никола Гюзелев, Софийски симфоничен оркестър, диригент Борис Хинчев.

На 20 август „На опера в събота“ от 20.00 часа до полунощ ще имате възможност на си припомните най - ярките образи от руския репертоар, които Никола Гюзелев е претворил по нашите и световни сцени, сред които Борис от „Борис Годунов“ на Мусоргски, принц Галицки от „Княз Игор“ на Бородин, „Хованщина“ на Мусоргски, „Иван Сусанин“ на Глинка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55