Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор с Фредерик Зонтаг, Богдана Котарева и Димитър Узунов

БНР Новини
Фредерик Зонтаг
Снимка: Френски културен институт

Фредерик Зонтаг е един от най-интересните творци на съвременния френски театър. Той е режисьор и автор на пиеси, сред които „Джордж Каплан“, поставена у нас в режисура на Димитър Узунов. След завършването на академията CNSAD Зонтаг основава театралната компания AsaNIsiMAsa. Той е автор и режисьор на десетина пиеси. Понастоящем работи върху „Призрачна трилогия“, която освен „Джордж Каплан“ (2013 г.) включва пиесите „Бенямин Валтер (2015 г.) и „Б. Травен“ (2018 г.). „Призрачна трилогия“ е цикъл, в който чрез три призрачни героя, авторът изследва понятието за идентичност и политическия смисъл на художествените наративи през целия ХХ век до ден днешен. Той работи също така и върху разработването на сценични форми и на други кратки форми, посветени на митологиите на поп културата, като „Atomic Alert“ или „Beautiful Losers”. Пиесите му са издадени от редица издателства: Théâtre Ouvert / Tapuscrits, Avant-Scène Théâtre и Éditions Théâtrales. Те са превеждани и поставяни в много страни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45

Полет високо във въздуха с "Топло фест"

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" закрива своя голям сезон (януари-юли) с петото издание на "Топло фест ". За равносметката от изминалия сезон и събитията в рамките на фестивала разговаряме в "Нашият ден" с Веселин Димов – директор на "Топлоцентрала" и Стефани Стоева от комуникационния екип на Регионалния център за..

публикувано на 08.07.24 в 11:23

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които..

обновено на 08.07.24 в 11:16
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45