Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Коледа от „Ранобудно петленце“

БНР Новини
Дядо Коледа и Снежанка
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди Коледа тръпнем в очакване кога благият белобрад старец ще тръгне с вълшебната си шейна, за да раздаде подаръци на децата по цял свят. Дали няма да се успи и да изпусне Коледа? Така поне се разказва в приказката, която ще звучи в празничната сутрин. В тази история седем уморени, но щастливи джуджета седят около красива елха, украсена с чудни сребърни звънчета и чакат дядо Коледа да се събуди, защото тази нощ той трябва да обиколи всички деца по света… Дали ще успеят да го събудят, ще разберете на 25 декември, във вторник, от приказката на Весела Фламбурари „Сребърните звънчета“.

Ето какво сме Ви подготвили в останалите дни от празничната седмица!

На 24 декември, в понеделник, слушайте историята „На Коледа с Мери Попинз“ от Памела Травърз, в която Джейн, Майкъл и Мери Попинз отиват на пазар за коледни подаръци.

Сигурно сте чували, че в края на старата година слънцето грее най-слабо и за най-кратко време. Затова в този период на годината има толкова много светлини, а хората от незапомнени времена извършват различни ритуали, за да могат да възстановят равновесието в природата и слънцето отново да свети и да ни топли. Ето защо Ви предлагаме в сряда сутринта, на 26 декември, да чуете молдовската приказка „Как Фът Фрумос освободи слънцето“.

Детската история, този четвъртък, на 27 декември е „Как станах цар“. Ще Ви подскажем, че всичко започва със засаждането на едно дърво.

Едно време живееше едно момченце, което се казваше Башир и имаше гумена кукла Скубиду, която не беше обикновена кукла. Тя притежаваше вълшебна сила… Каква е тя ще научите в петък, на 28 декември, от историята на Пиер Грипари „Скубиду“.

„Ранобудно петленце“ започва в 7 без 10 сутринта, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, всеки делничен ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00