Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естетика. Кинестетика

Корицата на Ezz-thetics

На 8 май през 1961 година на света се появява албумът Ezz-thetics, крайъгълен камък в джаз-историята. Пианистът, теоретик-и-преподавател Джордж Ръсел вече е създал своята Лидийска хроматична концепция, свързана с композирането, импровизацията и организацията на тоновете. Публикувана е през 1953 година.

Като илюстрация към Лидийската хроматична концепция можем да ползваме продукцията с недвусмислено заглавие Ezz-thetics на „Джордж Ръсел Секстет“. Пиеси от този лонг плей периодично се съдържат в програмата на Джаз клуб. Но за първи път звучи записът, който не е попаднал навремето в албума, поради ограничения обем в дългосвирещата плоча. Музикантите, участващи в звукозаписите са: Джордж Ръсел (GeorgeRussell), Дон Елис (DonEllis), Дейв Бейкър (DaveBaker), Ерик Долфи (EricDolphy), Стийв Суолоу (SteveSwallow), Джо Хънт (JoeHunt). Звезден състав, ако имаме предвид десетилетията, които идват след албума от 1961 година и наследството на тези личности, оставило дълбока диря в музикалната култура на нашия свят.
45 години след албума Ezz-theticsсе появи продукцията KineStetics. Титуляр тук е любимият в България пианист Скот Кинси (ScottKinsey), поканил цяла армия феноменални музиканти-съмишленици. Кои са те – може да разберете в „Джаз клуб“, а и да им се насладите. Не пропускайте.

Четвъртък, 21 февруари, от 23.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на..

публикувано на 04.06.24 в 09:18

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15