Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма „Христо Ботев“ празнува и предава от НИМ

| обновено на 01.03.19 в 16:50
16
Снимка: @NationalMuseumOfHistoryBulgaria

„Семейно радио“ нетрадиционно и празнично ще предава от Националния исторически музей. Екипът не само ще отбележи датата 3 март, но и ще създаде празник, проследявайки вълнуващи истории, свързани с пътя към свободата.
Националният исторически музей ще е центърът на събитията, но колеги от екипите на „Семейно радио“ и „Нашият ден“ ще се включват с репортажи от цялата страна, за да провокират размисли за наследството на миналото и приемствеността му днес.
Музеят ще бъде отворен за посетители от 9.00 ч., а празничното издание на „Семейно радио“ в екип Ирина Вълчанова, Александър Райчев и Веселина Даковска започва в аванс с един час по-рано.

Радиоколата с подвижното стерео студио на БНР пред сградата на Националния исторически музей, откъдето се излъчи „Семейно радио“ на 3 март. Снимка: Кирчо Стоичков
На Националния празник 3 март в директното предаване от Националния исторически музей очаквайте:
„Детското БНР“: Разходка из залите на Националната галерия „Квадрат 500“, за да опознаем България и българите – такива, каквито са били те преди повече от 100 години и ще се включим и в тематичните музейни турове на галерията.
„Наследници на песента“ – авторска рубрика на Мирослав Василев: Село Свежен, община Брезово – архитекурно-исторически резерват в Сърнена Средна гора. Разговор с наследници на първото селско читалище в България, което отбеляза 150 години с гостуващи музиканти от Белгия. За културно-историческото наследство на селото и инициативите за неговото опазване разказват кметът Христо Енков, секретарят на читалището Дорте Енков и историкът Иво Тавитян.
Ивайло Шопски от пътуващо читалище „Бащино огнище“ разказва за Пеевия род от град Трън и неговата роля в борбата за Освобождение.
Интервю с директора на НИМ доц. Бони Петрунова – визия за развитие.
Историческа разходка из НИМ с екскурзовода Стоянка Янакиева – репортаж.
 • Плевен отбелязва 141 години от Освобождението на България – кореспонденция на Латинка Светозарова.
Историята на бронзовия лъв над входа на „Паметника на свободата“ на връх Шипка – репортаж.
• Ирина Вълчанова и историка Михаил Симов – директно от Зала 4 на НИМ, за експонатите, свързани с Освобождението – историята на Кръста от костницата на руските войници в Сан Стефано
Специален гост: историкът и философ Андрей Захариев за измеренията на свободата преди и сега.
Историята на часовника на Иван Бобевски, подарък от руския цар Николай II, въоръжението на руските войски и опълченците – интервю на Ирина Вълчанова и историка Михаил Симов.
Разговор с посетители в музея, обявяване на игра с гостите на НИМ и втори исторически тур из НИМ – репортаж.
Директно включване от Стара Загора: Ритуал за издигане на Националното знаме пред сградата на Общината започва в 11.00 часа, паметно шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“.
Историята на Браилското знаме и връчването на дипломи от директора на НИМ доц. Бони Петрунова на правнуците на Стилияна Параскевова във връзка с направеното от тях дарение.
Режисьорът Костадин Бонев за ролята на документалното кино в отразяването на историческите теми.
Кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова разказва историята на паметника „Дядо Йоцо“ в село Очиндол.


Вижте във фотогалерията как протече празничното предаване „Семейно радио“ на програма "Христо Ботев" на 3 март, което се излъчи от Националния исторически музей.
Снимките са ни предоставени от НИМ/Михаил Ваклинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03