Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклор и композиторско творчество – Панчо Владигеров и необятния свят на фолклора

БНР Новини

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих, но детството му протича в Шумен – родното място на бащата, на дедите. От там, от гласовитите си предци, по-късно от общуването с любимия учител Добри Христов той наследява любовта, чувствителността към народната песен. В годините на обучение в Берлин, по-късно, когато развива богатата си европейска кариера, народната музика му дава идеи, самочувствие, модели; тя е, която изразява най-точно бурния му владигеровски темперамент – като творец и пианист, която изтъква неговата оригиналност.

Нечуваната ритмика, живописните мелодически пътеки, скритият в тях колорит подсказват на композитора идеи за мащабно разгръщане, което, особено в симфоничните опуси, е силно повлияно и от големите европейски композитори, чието творчество неминуемо влияе върху младия Владигеров.

В тези предавания ще прозвучат опуси, които дават представа за самобитния начин, по който Панчо Владигеров вплита българския фолклор в своето творческо въображение. И как това отношение към фолклора се предава на наследниците – син и внуци. Ще слушаме записи на братята Панчо и Любен Владигерови, както и на Владигерови – внуци.

Слушайте „Звукови хроники“, посветени на Панчо Владигеров и фамилията Владигерови, в три последователни понеделника - 11, 18 и 25 март от 17.30 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00

"Кавалерът на розата", комична опера в три действия от Рихард Щраус

Либрето: Хуго фон Хофманстал. Световна премиера: 26 януари 1911, Дрезден - Königliches Opernhaus. Първо изпълнение в България: 2 юни 1969, София, режисьор – Димитър Узунов, диригент – Асен Найденов. Действащи лица: • Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – сопран • Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – мецосопран • Барон Окс..

публикувано на 14.06.24 в 09:22