Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг на върха на Витоша през май

БНР Новини

След като в 13 епизод с гласовете на Ели Хауърд и Стефан Радованов следяхме паралелно работата в Българската редакция на БиБиСи Лондон и в Българската редакция на Радио Свободна Европа в Прага и присъствахме на последния ден от съществуването на тези медийни институции, в епизод 14, продължението на "Българският глас", ще довършим онази голяма, важна и уникална история, в която радио на български език се прави на стратегически места в Европа.

Идеята за "професионален българин" е въпрос на десетилетия учене според Петър Увалиев, привичният разказвач на документалния сериал "Радиото", и тази идея ще придобие нова перспектива в радиото на български извън България.

Благодарение на прекрасните записи на Димитър Ганчев ще пресечем Рим и ще се озовем в Българската редакция на Радио Ватикана за един обичаен и същевременно неповторим работен ден. Този път паралелната ни история е от Дойче Веле и нашият втори главен герой Александър Андреев е в Бон и поглежда през прозореца на новото си студио към шлеповете по Рейн. Българският глас по радиото и неговата мисия на посланичество е перфектният пример за имплицитното свойство на феномена радио – преодоляване на разстояния. Каквито и да било разстояния. В 13 и 14 епизод най-напред разстоянието, наречено Желязна завеса, а след това и други.

Епизод 14 е изумителен.

Това е най-кратката рецензия за този епизод, при това 9 години след неговото правене. А то от своя страна трябваше да се побере в една седмица, 4 часа от която - студийно време за финално смесване. Защо е изумителен. Получила се е многопластова конструкция на няколко нива: смислово (отиваме надълбоко), мултилингвистично (живописно аудио), музикално (страхотни находки и скокове във времето) и емоционално (това проверете сами). Зад и вътре в историята на радиото прозират очертанията на необозрими по мащаб истории. Двойна експозиция, ако си послужим с фотографски термин. Всъщност, тройна.

И естествено стигаме дори до: "Понятието родина звучи много често като 40 цигулки, сантиментално и разпяно", Петър Увалиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08