Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Малките чудеса“ на Милица и Татяна

БНР Новини
Милица Соколов и Татяна Митова в студиото на „Семейно радио“
Снимка: Здравко Петров

Този път радиоавтографът, оставен за вас в предаването "Семейно радио", е на Милица Соколов и Татяна Митова. За двете млади момичета семейният център за недоносени деца и техните родители "Малки чудеса" не е просто работно място, той е мисия. И двете споделят голяма слабост към децата, която успяват да я превърнат в реални действия, за да помагат на тези от тях, които имат нужда.

Милица е ерготерапевт и се занимава с рехабилитация. Родом от Пирот, тя е живяла в Цариброд, но идва в България преди четири години, за да учи. Избира ерготерапията, защото обича да помага на хората, но не с лекарства, като им показва как да се чувстват щастливи. Ерготерапията, която за съжаление все още не е популярна в България, има за цел да осигурява възможност за максимална степен на независимост на хора с физически, умствени и емоционални отклонения, като ги приспособява към ежедневието. Ключовият механизъм за постигане на това е играта.

И макар ерготератията да се доближава до медицината, по думите на Милица, разликата е в това, че медицината добавя дни към живота, а ерготерапията -  живот към дните.
Татяна е логопед и предучилищен педагог. Тя също не се насочва към някоя от най-търсените специалности в университетите, защото винаги е искала да работи с деца.

Изборът на логопедия при нея идва много естествено, тъй като в детска възраст самата тя е имала логопедични проблеми. И макар доста хора да остават изумени, за нея логопедията се превърнала в единствен избор на специалност. Татяна се занимава също така и с логоритмика - комплекс от упражнения, който комбинира музика, реч, дихателни и двигателни упражнения и танци. Тя се провежда в групи с деца от тригодишна възраст, като целта ѝ е подобряване на цялостното двигателно състояние.  

В разговора на Милица и Татяна с Ирина Вълчанова ще научите повече за работа им в центъра им „Малки чудеса", който в момента е единствен в България. Той не е насочен само към недоносени деца и техните родилите, към него могат да се обръщат също и всички родители на деца до 7 години, които имат каквито и да е било притеснения, свързани с техните деца, или се нуждаят от насока или консултацията. Центърът разработва и социални програми, насочени към хора, които не могат да си позволят терапия.

Така, благодарение на дарения, центърът може да поеме до петдесет процента от цената за терапията на дете. Центърът провежда и безплатни консултации, като на 11 април родителите могат да се срещнат с ерготерапевт – адресът на центъра в София е улица „Майор Димитър Думбалаков" 38, до метро-станция „Хан Кубрат".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35