Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да покориш Алжир с българска народна музика

БНР Новини

Съвсем скоро от Алжир се завърнаха двама прекрасни български творци –  тамбуристът Владимир Владимиров и  акордеонистът Калоян Куманов.
Те взеха участие във фестивала „Цветовете на Европа“ , където всяка европейска държава  представи своята култура по оригинален начин.
Поканата стига до тях по линия на Министерство на външните работи и е отправена към организаторите на събития в Културната столица на Европа за 2019 година – Пловдив.
Как са представили България нашите музиканти, какво най-много ги е впечатлило в представянето на останалите участници и какво е чувството след дългото пътуване ще ни разкажат  Владимир и Калоян в следващото интервю.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09

Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" – с концерт на 11 юли в НДК

Носителят на шест статуетки и 12 номинации на наградата "Грами" Джейкъб Колиър – мултиинструменталист, изпълнител, автор на песни и продуцент ще излезе на сцената на Зала 1 в НДК за първия си съвместен концерт с прочутия ни женски хор "Мистерията на българските гласове". С тях ще бъдат още "Кварто квартет" и композиторът Георги Андреев. Това ще се..

публикувано на 27.06.24 в 07:43

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на..

публикувано на 26.06.24 в 16:45

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50