Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истините и легендите за Яна Язова

БНР Новини
Снимка: @enthusiastpublishing

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Боряна Дукова, автор на книгата „Извън редовете“ – роман за живота на българската писателка Яна Язова. Яна Язова е псевдоним на Люба Тодорова Ганчева, израснала в семейство на интелектуалци, баща ѝ е с докторат по философия от Цюрих, а неин вуйчо е известният изследовател на Българското възраждане акад. Никола Начов. Познала литературния успех още съвсем млада, разнасяна по пресата заради любовта си с 30 години по-възрастния от нея проф. Александър Балабанов, Яна Язова преживява по своеобразен начин драмата на страната си, настъпила с деветосептемврийския преврат от 1944 година.

Тази фина и красива жена, за разлика от немалко свои съвременници, проявява волята и упорството да се противопостави на внушенията на режима и запазва творческата си свобода. Заличена от литературния небосклон, тя продължава да пише с ясното съзнание, че книгите ѝ няма да бъдат публикувани в обозримо бъдеще. Все пак те стигат до нас. Това, което мотивира писателката Боряна Дукова да започне своя роман за Яна Язова, е, че „около интереса към нейната драматична съдба ще се прояви интерес и към написаното от нея“.

Чуйте разговора в звуковия файл.

(Предаването е излъчено за първи път на 19 март 2019 г.)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври . За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура"..

публикувано на 30.09.24 в 11:21

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20
Изложба Dog Days, галерия „Структура“ – Правдолюб Иванов, Нестабилен монумент, 2024

"Музей в ефира" отново отваря врати след дълга ваканция

Всеки понеделник, от 16.30 до 17.00 часа, по програма "Христо Ботев" ще звучи предаването "Музей в ефира". В него ще се обсъждат важни текущи събития, тенденции, постижения и проблеми в художествения ни живот. Ще бъде подновена и колекционерската мисия на екипа за събирането на виртуална колекция от произведения, които гостите в студиото биха искали..

публикувано на 30.09.24 в 10:55

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25