Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мик Харви от The Bad Seeds пристига в София за 11-ия рожден ден на „Аларма Пънк Джаз“

Мик Харви
Снимка: L.J.Spruyt Photography

На 29 октомври (вторник) за първи път в София пристига знаковият за австралийската рокендрол сцена Мик Харви, съосновател на The Bad Seeds, The Birthday Party и The Boys Next Door, работил рамо до рамо с Ник Кейв повече от четвърт век. Харви ще представи соловото си творчество с помощта на „дясната си ръка“ – мултиинструменталиста от Мелбърн Джей Пи Шайлоу (тук китара и беквокали), Глен Люис от The Cambodian Space Project (бас) и Стив Шели, познат на публиката от Sonic Youth, разбира се (на барабаните).

Това сборище на гиганти ще представи в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* от 21 до полунощ следващия вторник всъщност две програми: първо, песните на Джей Пи Шайлоу от излезлия този месец нов негов албум „Invisible You“ (където Харви е клавирист), и веднага след това – богата програма от 40-годишната музикална история на Мик Харви. Това означава солово творчество от последните му албуми като сингър-сонграйтър: „Sketches From The Book Of Dead“ (2011), „Four (Acts Of Love)“ (2013) и „The Fall And Rise Of Edgar Bourchier And The Horrors Of War“ (2018) – съвместно дело на Харви и Кристофър Ричард Баркър, създали заедно фикционалния образ на Едгар Буршиер, поет от времето на Първата световна война… Но също така, разбира се, ще има и песни от четирите албума на Харви, интерпретиращи творчеството на митичния Серж Генсбур, филмова инструментална музика, а… надяваме се, и някоя и друга песен от репертоара на The Bad Seeds.


Плакат: Петко Чернев

След като напуска Ник Кейв & The Bad Seeds преди десетилетие, припомняме, Харви работи усилено и със съименничката си (без роднинска връзка) Пи Джей Харви – достатъчно е да споменем само албумите ѝ „Let England Shake“ (2011) и „The Hope Six Demolition Project“ (2016), а тя самата композира за Мик песента „Slow-Motion-Movie-Star“ (записана от него още през далечната 2007 г.) Джей Пи Шайлоу пък, който освен китарист и певец е още удивителен цигулар, акордеонист и органист, е откритие за световната сцена, направено от самия Роуланд С. Хауърд.

Събитието се организира от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който същата седмица чества 11 години от създаването си, а Мик Харви е третият, и най-значим засега член на Ник Кейв & The Bad Seeds, който гостува на фестивала (припомняме множеството участия на Хюго Рейс, и скорошния гастрол на бруклинската индийка Шилпа Рей, откритие на Ник Кейв за голямата сцена).

Билети има онлайн  в системата на EpayGo  и на касите на EasyPay в цялата страна. 

И-и-и… Един специален подарък за публиката на „Аларма“:

Безплатен концерт на Анна Бо и Nocktern в Малката зала на клуб *Mixtape 5* (от 19.30 до 21 ч. на 29 октомври, същия ден) за отваряне на вечерта за Мик Харви и Джей Пи Шайлоу в Голямата зала, където началото е непосредствено след това – в 21 часа.

Анна Бо е сред най-интересните имена на новата българска инди-/дрийм-поп сцена. Академична пианистка, сингър-сонграйтър (автор на текстове, не по-малко забележителни от музиката в песните й), диджей-селектор и откривателка на нова музика, а от тази година част от екипа на Falshimento, Aнна Бо участва вече за трети път на специално събитие на „Аларма Пънк Джаз“ (първият път беше преди година, когато с квартета си откри вечерта за американската ноу уейв легенда Лидия Ланч, а вторият – това лято: на сцената преди рокендрол индийката Шилпа Рей). 

Анна Бо с квартета си в Малката зала на *Mixtape 5*, фотограф: Илиян Ружин

Краткометражното издание на Анна Бо „Dark Days“, първо от албума ѝ „Songs Of The Melancholic Princess“ насам, излиза паралелно на касета и в bandcamp в деня на концерта. С Анна Бо ще излязат и оригиналните членове на квартета ѝ Георги Малчев (китари) и Иван Шентов (бас), а специален гост на барабаните ще бъде Деян Драгиев-Даката, който свири на повечето от песните в дебютния ѝ албум.

На сцената преди Анна Бо ще свири и друг клавирен герой от по-интересната нова българска сцена – Nocktern (Стоимен Стоянов), когото отдавна не сме слушали като гост на „Аларма“ (припомняме, че в рамките на фестивала и концертната серия е участвал заедно с Йозеф ван Висем, Kayo Dot, 2henning и Eyot, а през 2016 г. избра да представи концертно първия си албум именно в рамите на „Аларма Пънк Джаз“).

Интервюта с Мик Харви, Джей Пи Шайлоу, Анна Бо и Стоимен Стоянов слушайте в понеделник, на 28 октомври, от 21.30 ч. в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ с водещ Радослав Чичев и във вторник, на 29 октомври, от 15 ч. в „Любими до болка“ по „Хоризонт“ с водещ Веселин Димитров. А на 26 и 27 октомври Харви, Шайлоу, Хауърд, Кейв, Рейс и компания (въобще, цялата мелбърнска сцена) са главни герои на тематичния дарк-пънк-блус-госпъл-уейв-рокендрол уикенд на 24-часовия Пънк Джаз стрийм на Бинар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58