Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски – записи от Габрово, Русе и Камен бряг

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски
Снимка: личен архив на Т. Спасов

Четвъртата част от карантинната серия неизлъчвани досега концерти от фестивала „Жълтите павета“ съвпадна с края на извънредното положение и с началото на по-облекчената му форма. Тъй като обаче за концерти в зали е още рано да се говори, тези петъчни концертни срещи в предаването „Аларма“ с продължение в събота в „Мултикултурни диалози“ са чудесен начин да ви поддържаме във форма за времената, в които отново ще можем да посещаваме любимите си фестивали.

И след триото на Хаиг Язджиян с Йотис Кьорцоглу и Вангелис Карипис, след ромската джаз формация на виртуоза на панфлейтата Дамян Драгичи, след хърватското дуо Хойсак и Новосел, ето че стигаме и до още едно ключово дуо – Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, които са свирили, както знаем, в безброй формации заедно през последните две десетилетия (от „Балкански коне“ насам)… но енергията на двамата на сцена – в този уж камерен формат – не може да се сравни с нищо друго. Нашият екип (с Кирил Иванов и Иван Аланджийски от Външни предавания на БНР) доста попътува с дуото през последната година, така че може да се каже, че сме проследили и настоящия им концертен репертоар в развитие.

Разбира се, в габровския концерт от „Жълтите павета“ от октомври 2019 г. ще чуете ключови песни и на двамата – „Бел кон“ на Влатко и неговата Хендриксова версия на „Йовано, Йованке“ (но и една позабравена рокендрол песен отпреди 30 години, посветена на Скопие), както и прословутия „Дунавски блус“ на Теодосий (но и версия на неговите „Изгубени китове“ в съвсем различен и нов аранжимент).

Началният час на „Аларма“ тази вечер, където откриващите думи са на Теодосий Спасов, е 21.30 ч., а в „Мултикултурни диалози“ утре (събота, 16 май, от 15.00 до 15.30 ч.) основен разказвач е Влатко. Темите, които обсъждаме, започват от уважението към фолклора („ти трябва да си готов да му дадеш нещо на тоя фолклор, не само да вземеш от него“ – Влатко Стефановски), до личната „стълба към небето“, която много малко музиканти в света им е дадено да имат. В съботното предаване ще звучат и документални концертни записи на дуото от фестивала „Джаз на село“ (Камен бряг) и от русенската допълнителна дата от междуградското издание на „Жълтите павета“ миналата есен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35