Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес музикантите създават мостове на духа в световен мащаб

Композиторът и диригент Тан Дун
Снимка: Nana Watanabe/ebu.ch

Световният ден на околната среда бе съпреживян като обединение на милиони хора в загриженост и надежда за справяне с трудностите на днешната ситуация по света. И това стана благодарение на специално посветени музикални изпълнения, ръководени виртуално и предавани по Интернет.

Главно действащо лице се явява китайският композитор и диригент Тан Дун, който е посланик на добра воля на ЮНЕСКО от 2013 г., не само като известен и утвърден музикант, но и артист, който създава връзки между различни култури и езици и работи за каузата на възстановяване на хармонията с природата на различни нива. Той се уповава на древната мъдрост и чувствителност в традициите на Изтока, откъдето идва, за да отговори на предизвикателствата на модерния свят в който отдавна е потопен. Тан Дун живее в космополитния Ню Йорк, повече от 30 години.

Динамично развиващите се събития около обявената пандемия и последвалите мерки на ограничение рефлектират много директно върху концертните прояви навсякъде и на практика ги спират, затова пък предизвикват разнообразни идеи и непознати до този момент в световната практика форми на музициране, благодарение на съвременните технологии за комуникация. Но те се явяват само средство за обединение и постигане на художествен резултат въпреки, неестествените, непривични за всички музиканти условия.

Един от проектите, свързани с юбилейната годишнина на Бетовен идва от неговата Пасторална симфония и цялостното му позитивно отношение към природата. Западногерманското радио в Кьолн отбелязва с концерт на 5 юни Бетовеновия пасторален ден и включва в програмата и две произведения на Тан Дун, свързани с нещастия, породени от големи природни бедствия, като второто – „Молитва и блогослов“ е специално посветено на пандемията. Всички произведения в програмата претърпяват промени в изпълнението си и са адаптирани за по-малко изпълнители. Музикантите от Виена и Кьолн са принудени да направят записи поотделно на творбата на Тан Дун „Сълзите на Природата“, а Симфония № 6, „Пасторална“ на Бетовен се изпълнява от струнен секстет, аранжимент на Михаел Фишер, съвременник на композитора.
Един концерт без аналог, който се излъчва на 23 юни от 19.30 часа в „Студио „Музика“ по програма „Христо Ботев“ от предоставените записи от Еврорадио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Ценов: Любовта към звука е първият фактор за това дали искаш да свириш на даден инструмент

Перкусионистът Георги Ценов е роден в София и започва музикалното си образование от ранна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и печели множество международни награди, сред които трето място на "Млади виртуози" през 2006, второ място на Международния конкурс "Пендим" награда на публиката на Международния конкурс за ударни..

публикувано на 25.09.24 в 12:35

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10
Игор Марковски

Пеещи артисти с трето издание в НДК

"...Готова е! Готова е песента "Човекът на върха"! Смесена, мастерирана... Премиерата ѝ беше по БНР, в предаването "Артефир"... А на живо, пред публика – ще бъде на концерта "Пеещи артисти 3везди" само след седмица в Зала 1 на НДК. Съвсем скоро предстои снимането и на клип... Трета поредна песен, след "Българският тъпан" и "Рядък екземпляр", в тандем..

публикувано на 19.09.24 в 17:35