Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1970 в песен и стих

Слушайте "Изпята поезия" на 12 юли от 17 часа

БНР Новини
Ерик Клептън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Текстове, песни и изпълнения на Робин Макел, Джеймс Тейлър, „Тангра“, Стийв Уинуд, Ерик Клептън, Били Престън, Стинг, Сашал Васандани, Джералд Клейтън и „Ърт, уинд енд файър“ представят в предаването за песенна лирика „Изпята поезия“ Кристиян Бояджиев заедно с Димитрина Кюркчиева на 12 юли от 17 часа.

За начало звучи Your Smiling Face „Твоето усмихнато лице“ – кратка, усмихната, щастлива песен. С нея започва албумът на Джеймс Тейлър “JT”. Съзнателно или не певецът повтаря онова, което две години по-рано Ерик Клептън прави със своя продукция и поставя инициалите си като нейно име: EC Was Here, т.е. „Ерик Клептън беше тук“ с привлекателно художествено оформление на книжното тяло.

В срещата ни прозвучават гласът и китарата на Клептън, чуваме ги със запис от лондонския „Роял Албърт Хол“ по време на концерт, организиран в памет на Джордж Харисън. Заедно с певеца-органист Били Престън и верни приятели Ерик Клептън изпълнява песента на Харисън Isn’t It a Pitty (Не е ли жалко):

„Не е ли жалко

да разбиваме сърцата си,
да си причиняваме взаимно болка,
и да приемем любовта,
без дори да се замислим
да отвърнем със същото?!
Някои неща отнемат време
и малко хора виждат, че всички сме еднакви,
а заради сълзите
очите им нямат и надежда
да съзират красотата, която ги заобикаля.
Не е ли жалко…“

Песента Isn’t It a Pitty е водеща в тройния винилов албум на Джордж Харисън с философско заглавие All Things Must Pass (Всички неща трябва да отминат“ или „Всичко отминава).

Продукцията на Харисън се появява в годината, когато е издадени първият самостоятелен албум на Пол Маккартни, а по-късно и на Джон Ленън – грамофонната плоча John Lennon/Plastic Ono Band. Всичко това се случва през 1970-та, година на официалната раздяла на „Бийтълс“.

Половин век оттогава. Наистина, не е ли жалко…


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50