Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите на ректорите в държавните вузове и нуждата от общ регламент

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Как новите договори за управление, които ректорите на държавните висши училища ще сключват с министъра на образованието и Наредбата за начина за определяне на възнагражденията им, ще свържат висшите училища с държавната политика в областта на образованието и нуждите на пазара на труда? Министърът на образованието и науката ще проведе днес видеоконферентна среща днес с ректорите на държавните висши училища. На тази среща ще бъдат обсъдени въпроси около Наредбата за определяне на възнагражденията на ректорите в държавните висши училища по договоите им, сключени с министъра на образованието. За първи път се регламентира общ начин, по който ще се определят възнагражденията на ректорите за всички държавни вузове.

Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Кл. Охридски" и председател на Съвета на ректорите, изказа своето мнение в "Нашият ден" за тази обща регулация на определянето на възнагражденията:

"Има различни мнения по това дали министърът трябва да сключва договори за управление с ректорите. Някои от ректорите изразяват опасения, че един злонамерен министър би могъл да влияе на ректорите и да ги постави в подчинено положение, особено ако става дума за някаква партийна политика. Въпреки това се наложи мнението, че такава опасност няма и през февруари Законът за висше образование възприе тази идея. Следствие на това е и начинът, по който ще се формира възнаграждението на ректорите. Досега то се определяше от Академичните съвети или след разговори със синдикатите. Поради това имаше големи разлики между университетите, които невинаги съответстваха, например, на средната заплата в университета.  

Това не е първото обсъждане с министъра на образованието. Наредбата беше изменена в следствие на това, което ректорите предложиха на министъра, сега позициите с сближиха до голяма степен и едва ли ще има голямо недоволство."

Проф. Герджиков изрази надежда, че ще има по-справедливо съответствие между работата на един ректор и неговото възнаграждение.

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, коментира Наредбата за определяне на възнагражденията на ректорите в държавните висши училища.

"Това е стъпка в правилната посока. При нас, в УНСС, заплата на ректора се определя при преговорите при сключването на Колективния трудов договор със синдикатите, който е публичен. Аз подкрепям тази наредба и усилията на Министерството на образованието и науката все пак да се внесе известна равнопоставеност."

Проф. Димитров изтъкна, че ректорите на големите университети управляват доста големи фондации. Той подчерта, че трябва да има контрол, но и че не бива да се изпада в сиромахомилство при определянето на ректорските възнаграждения.

Петър Николов, зам.-министър на образованието с ресор "Висше образование", коментира предстоящата среща в "Нашият ден":

"Министър Вълчев и проф. Герджиков са достатъчно диалогични като личности и смятам, че ще се стигне до приемливо решение."

Николов сподели своите наблюдения по отношение на качеството на висшето образование както за държавните, така и за частните училища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43