Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.
Снимка: Ани Петрова, БНР

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа.

Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от своя създател – диригента, композитора и общественика Светослав Обретенов. Любопитен щрих от историята на състава е фактът, че за 75 години освен Светослав Обретенов позицията на главен диригент заемат само още петима: Димитър Русков, при когото хорът е преименуван на Българска хорова капела „Светослав Обретенов“, Георги Робев, Люба Пешева, Илия Михайлов и настоящият главен диригент Славил Димитров.

За изминалите десетилетия Националният филхармоничен хор утвърждава реномето си на представителен изпълнителски състав, като сред диригентите, заставали на пулта в различни концертни изпълнения у нас и в чужбина блестят имената на Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Зубин Мета, Генадий Рождественски, Евгений Светланов, Васил Арнаудов, Константин Илиев, Добрин Петков. Сред солистите, музицирали с хора на една сцена са такива майстори на изпълнителското изкуство като Борис Христов, Николай Гяуров, Ана Томова-Синтова, Мирела Френи, Паата Бурчуладзе, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска и Юрий Башмет. Още от 1960 г., когато начело на състава е Димитър Русков, за диригент е привлечен и младият Георги Робев, който от 1966 до смъртта си през 2002 г. е неизменен главен диригент. През този период, наред с грандиозния скок в професионалното развитие на изпълнителите, изключително се обогатява и репертоарът от творби в различни стилове, особено в кантатно-ораториалните жанрове, операта и сакралната музика. От 1981 г. по инициатива на Георги Робев хорът става част от Софийската филхармония под името Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, което носи и днес.

За високи професионални постижения Националният филхармоничен хор е носител на много престижни отличия – като Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1977), три високи държавни отличия, наградата Кристална лира (2016) и званието Музикант на годината през същата година.

Съставът осъществява много концертни гастроли в Европа, Азия и Америка, както и записи за големи радио и телевизионни компании в България и Европа.

В предаването ще звучат записи на Националния филхармоничен хор от различни години, някои от които съхранявани в Златния фонд на БНР, както и гласовете на диригентите Георги Робев, Константин Илиев и Добрин Петков, които също са част от Златната радиосъкровищница. Ще разговаряме и с настоящи членове на състава и с главния диригент Славил Димитров за връзката с традициите, новите хоризонти и предизвикателства за музикантите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41