Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 година... Променя ли се музеят

Снимка: архив Борис Хаджийски

Започва новата година с нови очаквания, но и със старите си тревоги. Как ще се развива културното пространство и каква ще бъде съдбата на инициативите в тази област, след като възможностите за комуникация и пряко общуване с изкуството и творците, са силно ограничени..!? В тази среда как и музеите ще осъществяват своята дейност? Какво да очакват те през 2011 г. – от публиката, от държавата, от своите екипи и от новите си идеи за изложби?

По тези теми е разговора с Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик и председател на Управителния съвет на сдружение „Български музеи“.

Борис ХаджийскиОфициално музеят в гр. Пазарджик е отворен за посетители на 13 декември 1911 г. Първата голяма експозиция – „Иван Войводов“ – е представена пред нетърпеливата публика на 16 юни 1924 г., Експонатите са изложени в една от стаите на читалище „Виделина“, където тогава се е помещавал музеят. Събитието се случва по време на общоградско тържество, в деня на читалищния празник „Св. Дух“. Във фондовете на музея започват да постъпват хиляди документални и веществени паметници, много от тях уникати. На основата на тази първа своеобразна колекция по-късно възниква експозицията на Общия народен музей.

Едни от най-изявените по онова време български изследователи проявяват голям интерес към археологическите, етнографските и историческите находки. За да изследват събраните документи и артефакти в музея често гостуват учени като проф. Г. Кацаров, проф. Б. Филов, проф. д-р Ив. Велков и др., които популяризират в своите публикации у нас и в чужбина информацията за постъпилите за съхранение в сбирките културни паметници. Днес в неговите фондове се съхраняват над 75 000 културни ценности, като някои от тях са гостували в САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Норвегия, Испания, Италия, Дания, Швейцария и други държави.

В новата си сграда, която се намира в центъра на града, РИМ-Пазарджик и градската галерия „Ст. Доспевски“ се разполагат през 1980 г. Регионалният исторически музей в гр. Пазарджик е един от най-представителните български музеи, домакин на международни и национални конференции, кръгли маси, симпозиуми. Неговият екип успешно е осъществил редица национални проекти и музеят е търсен партньор на различни институции, по проекти на Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12