Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документални записи в неделния следобед

Диана Гуглина в ролята на Електра
Снимка: operasofia.bg

В двете части на предаването на 28 март ще бъде направена обиколка на няколко зали. Първо със записите от Еврорадио ще имате възможност да чуете три отделни концерта състояли се в различни държави, по различно време. Солист на всички тях е Елизабет Леонская.

На 18 февруари тя имаше концерт в зала „България“ със Софийската филхармония, но тъй като програма „Христо Ботев“ няма запис от това нейно гостуване, ще бъде представена чрез записите от международния музикален обмен.

Елизабет Леонская
Първо запис от Фестивала за музиката и танца в Гранада, на концерт на Националния оркестър на Испания състоял се на 12 юли 2020 г. Там под диригентството на Хосеп Понс Елизабет Леонския изпълнява концерт за пиано и оркестър №20 на Моцарт. След това ще ви отведем във „Виктория хол“ в Женева на концерт от 12 февруари 2020 г. на оркестъра на Романска Швейцария, където Леонская свири концерта за пиано и оркестър №4 на Бетовен под палката на Казуши Оно. И на края на 17 май 2019 г. в Глазгоу Симфоничния оркестър на Би Би Си Шотландия с диригент Томас Даусгард е изпълнил концерта за пиано и оркестър №1 на Брамс със солист Елизабет Леонская. Ще чуете и част от интервюто на пианистката, което тя даде по време на гостуването си в София.

Цветана Бандаловска като Хризотемис в операта „Електра“ на Рихард Щраус
Втората част на предаването е посветена на състоялия се на 12 март в Софийската опера спектакъл на операта „Електра“ на Рихард Щраус. Вижданията за ролите си ще споделят Диана Гуглина – Електра, Гергана Русeкова – Клитемнестра и Цветана Бандаловска – Хризотемис. Свири оркестърът на Софийската опера под диригентството на Евън-Алексис Крист.

Гергана Русикова в ролята на Клитемнестра в операта „Електра“ на Рихард Щраус



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30

Светлин Русев – поетът на четирите струни

Истински празник за духа предлага предаването "Студио музика" на 4 юни, вторник, от 19.30 ч. с музиката за цигулка, написана през последните няколко века. Тази музика ще бъде поднесена с тънък усет за интонационно и художествено изграждане с майсторските интерпретации на един от най-титулуваните и обичани български изпълнители, чиято поява на..

публикувано на 04.06.24 в 09:18

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25