Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец, в който има всичко

Ани Васева
Снимка: Катрин Методиева

За радост на всички слушатели, които навярно вече изнервено се питат какво става с „насъщните и потайни прокоби“ на театрално-философско-литературната (дез)организация „Метеор“, с огромно самодоволство съобщаваме, че тази вечер (вторник, 6 април, от 21.30 ч.) режисьорката Ани Васева и философът Боян Манчев гостуват на Яна Пункина в „Аларма“.

Поводът е следващият етап на развитие на самурайската линия на „Метеор“, вдъхновена от личността и творчеството на легендарния хореограф и създател-първопророк на „тъмния танц“ буто (една от най-радикалните форми в областта на сценичните изкуства в Япония) Тацуми Хиджиката (1928-1986). След представлението „Хиджиката и неговият двойник“ отпреди две години и последвалата го „Тъмна поема“ на Боян Манчев в понеделник (12 април, Деня на космонавтиката и на Червената планета, от 19.30 часа в Дома на киното) се задава премиерата на един нов Хиджиката – „Хиджиката, самураят от Севера“.

С този Хиджиката (съвсем естествено – отново с Леонид Йовчев в главната роля) „Метеор“ се завръща във физическото пространство след цяла една виртуално-издателска година, в която, припомняме, се появиха не една и две важни книги, но и онлайн представлението „Един ден, в който има всичко“ – от няколко седмици, достъпно и за свободно гледане в интернет по инициатива и с благословията на създателите му.

Април за „Метеор“ включва още завръщане на живите представления на „Лъвкрафт“ (на 25) и на „Тотална щета“ (на 29), както и една по-дълга серия от събития от 21 до 23 в Първо студио на Радио Пловдив. Ето как изглежда (почти) всичко това „на бързи обороти“ (с опит за развенчаване на мрачно-страшно-заплашителното), но при всички положения – в разговор за по-особения начин на работа по „Един ден, в който има всичко“, а и за някои специфики на представленията „Хофман“ и „Хиджиката“ (вече в множествено число).

На 6 април) от 21.30 ч. в „Аларма“ очаквайте още. И то не само за Хиджиката. В предаването ще бъде дадено официално изявление и относно съдбата на още едно (вече класическо) произведение на „Метеор“, което Ани Васева (в партньорство с БНР) реши да направи общодостъпно за публиката от 7 април – за вечни времена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44