Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дворците на народа“ с премиера в Gledam.bg

„Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в стрийминг платформата за българско кино Gledam.bg. Излъчването ѝ вече започна и набира зрители. Нейни автори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Те са сценаристи, режисьори и оператори на пълнометражния документален филм „Дворците на народа“, от който всъщност произлиза телевизионната поредица, излъчвана по водещи чуждестранни телевизии, в това число и BBC.

Епизодите разказват за четири от най-емблематичните сгради на комунизма – Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Националният дворец на културата в София и Дворецът на народа в Букурещ. Всяко едно от тези архитектурни творения има интересна история, която говори за силата на политическия строй в Източна Европа във втората половина на XX век. Те са построени с пропагандна цел, за да напомнят именно за великата власт, която управлява народа в съответните страни.

„Дворците на народа“ е копродукцията между България, Германия и Румъния. Филмът и създадена от него поредица, която представя по-подробни лични истории за сградите – главни герои в документалния разказ, са реализирани за 6 години в 5 държави от бившия Източен блок на Европа. Продуцент от българска страна е Мартичка Божилова, директор на Балканския документален център и официален представител на Европейската документална мрежа в България.

„Към днешна дата, 30 и повече години след падането на Берлинската стена и всъщност края на комунизма, ние трябва да живеем вече като зрели хора с тези сгради и трябва да разкажем и на новите поколения какви са те и защо изглеждат по този необичаен начин. Наша задача е да ги обживеем, да им дадем нов живот и точно за това е нашата поредица“, сподели тя в ефира на „Време и половина“.

Мартичка Божилова си спомня колко труден е бил достъпът до някои от тези сгради – и във времето, в което са създадени, всяка от тях в различни фази на социализма, но с една обща утопична идея, и по време на самите снимки на „Дворците на народа“. Като главни герои във филма и документалната поредица, сградите са представени през архиви и спомени на хората, свързани с тях. Това, което ги обединява, е тяхната грандиозност, както и това, че всички те са плод на една конкретна политическа идеология. А това, което обединява разказа във филма и поредицата, е погледът на авторите. За тях „Дворците на народа“ е начин да се разделят с миналото и да преминат в настоящето. Те представят сградите с присъщия им драматизъм, но и с голяма доза самоирония и чувство за хумор. Камерата на Богданов и Мисирков е важен визуален документ на моментното състояние на тези архитектурни постижения, които са и паметници на културата.

Още за „Дворците на народа“, както и за това къде свършва действителността и къде започва личният поглед върху нея, Мартичка Божилова разказва в звуковия файл.

Пълнометражният документален филм „Дворците на народа“ е селектиран на 50 международни престижни кинофестивала. Той е отличен с Наградата на публиката Dok Buster Award и е номиниран за наградата за документален филм на Гьоте-Институт, както и за тази на телевизия MDR на световната премиера на Фестивала за документално кино в Лайпциг през 2018 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15

Уличният фестивал "6Fest" в Пловдив за 14-и път

Предстои 14-ото издание на Фестивала за улични изкуства "ШестФест" (6Fest) в Пловдив. Той ще продължи 6 дни с две програми – основна с улични изкуства и паралелна градска програма.  Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май. Входът е свободен, а основнoто място ще бъде площад "Централен" в Пловдив . Сред събитията се откроява третото..

публикувано на 24.04.24 в 08:55

Не е както трябва…

"Не е както трябва" е Манифест за промяна на живота на хората с увреждания и грижещите се за тях. В пространството на галерия Depoo се откри едноименна съпътстваща изложба към този голям проект, създадена по автентични разкази и интервюта, представящи трудностите и притесненията, с които хората с увреждания ежедневно се сблъскват. Там се представят..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00