Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Снимка: @diavolskotogurlo

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава да има хора, които дават душата си, за да бъде това кино забелязано.

Не става въпрос за гордост, не, за чиста форма на радост иде реч. Причината за нея е „Дяволското гърло“. И тук, с присъщото за страната ни отрицание, пак е идва ред на поредното „не“ – не подземната пещерна мистерия в Родопите, а сериалът, който преди известно време поддържаше зрителския интерес у нас жив.

За първи път в историята на българското игрално и телевизионно кино наша продукция ще се разпространява в целия англоезичен свят. За първи път български сериал ще се гледа на три континента. Отново за първи път най-престижната онлайн платформа за неанглоезично серийно кино в света – Walter Presents, която впрочем е собственост на британския Channel 4, проявява интерес за дистрибуция на роден кинопродукт. AXN пък ще го излъчва в Централна и Източна Европа.

Който е гледал „Дяволското гърло“, знае, че Владимир Карамазов изпълнява главната мъжка роля в сериала. А който реши да си пусне звуковия файл, поместен под текста, ще чуе, че той е вярвал в успеха му от самото начало. Ще чуе и колко тънък е всъщност тънкият момент с продуцирането и рекламирането на една такава продукция и колко важна е ролята на фестивалите и конкурсите, които помагат часовникът на твореца да показва точното време. Актьорът споделя също колко трудно е да се превърнеш в независим артист, който прави изкуство, разкриващо не толкова таланта, колкото светоусещането на човек, както и защо е важно да се бориш със света, но с поглед, взрян по-далеч от собствената улица. И фотографията, с която Владо Карамазов влиза в близка среща със себе си и с хората, които приобщава към своите идеи, намира място в разговора. Именно тя е втората сцена, на която той се изразява, откровено и без претенции.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази книга ни връща към началата на нашата памет. "Преди по малко от десет години попаднах в..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урок по солфеж Опаковай пианото с мъртвата шума под небесен капчук. От изречена дума откъсни само звук. От сълза споделена..

публикувано на 21.03.23 в 15:40

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните   измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект..

публикувано на 21.03.23 в 14:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50