Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видеографът Мартин Граховски, или човекът оркестър на малки продукции

Снимка: @martin.grahovski

Сценарист, режисьор, оператор, осветител, звукорежисьор – на терен и в постпродукция, монтажист, продуцент, но с камера. Видеографът обединява всички тези добре познати професии от миналото в едно, на базата на добри познания и умения. Той е човекът оркестър във видеозаснемането на малки продукции. Не толкова заради липсата на средства, колкото заради развитието на технологиите и на видеото като носител на информация, емоция и послания.

Младият видеограф-документалист Мартин Граховски е именно такъв разказвач на истории от ново поколение. И по-конкретно – от поколението R. То не се определя от възраст, пол или жанр, а от страстта си към фотографията и видеозаснемането. Неговите представители променят правилата на разказване.

Със своята камера и всичко онова, което може да се прибави към нея като техника, Мартин пътешества и заснема света, за да открои контрастите в него и експлозията от образи в различните култури. Определя работата си като форма на нестандартна документалистика. Старае се да създава филми, не по-дълги от 20 минути, с вдъхновяващи сюжети и истории, в които показва естествените и силни моменти от живота на хората. Такива са разказите му от изолирани населени места в държави като Непал, Индия, Лаос, Гана, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Япония, където камерата му вдъхва живот на видеоистории, които се предават във времето и между хората. В работата си той се ръководи от непредсказуемостта на момента и от музиката, без която не може. А това, което най-много го впечатлява, е възможността да заснеме съграждането на места, които тепърва ще се развиват, и скромността на жителите им.

Мартин Граховски
Мартин е бил само на осем месеца, когато с баща му заминават за САЩ. След като майка му завършва образованието си там, семейството се мести в Канада. Летата си обаче Мартин прекарва в Севлиево. Там баба му го учи на български. Там, на 16-годишна възраст и от желание да покаже на канадските си приятели колко хубава е родната му страна, разказва и първата си видеоистория – тази за красивата българска земя, към която се завръща всяко лято.

В момента Мартин Граховски живее в София и работи по различни проекти, за които можете да научите в страницата му 3 minute media, както и в YouTube канала му. В звуковия файл обаче можете да чуете за „48 часа“ – поредица, която разказва историите на 15 български личности, в два последователни дни, и за подкаста, в който е ководещ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази книга ни връща към началата на нашата памет. "Преди по малко от десет години попаднах в..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урок по солфеж Опаковай пианото с мъртвата шума под небесен капчук. От изречена дума откъсни само звук. От сълза споделена..

публикувано на 21.03.23 в 15:40

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните   измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект..

публикувано на 21.03.23 в 14:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50