Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кавалджията Живко Василев с концертна премиера на „Places“

Снимка: личен архив

30 държави, 11 пиеси, различни култури, пътувания, вдъхновения и много музика – „Places“ („Места“). Това е новият албум на кавалджията Живко Василев, вплитащ звученето на фолклор, джаз, фюжън, рок и класика. Един своеобразен музикален дневник, в който Живко събира професионалния опит и срещи през годините с различни музиканти, в различни страни.

„Музиката е необятна. Пътувайки, виждайки толкова различни хора, толкова много места, осъзнаваме колко много имаме да учим. Искам просто да попия и да изсвиря всичко, което ме докосне.“ – споделя музикантът.

На 26 май 2021 г. музикалните пътеписи на Живко Василев ще оживеят на сцената на Централен военен клуб в София, с концертната премиера на албума му „Places“, под съпровод на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и специалното участие на Борислав Петров (ударни), Михаил Иванов (контрабас, бас китара) и Димитър Горчаков (пиано).

„Програмата представя почти целия албум и някои неща, които подготвям за следващ такъв. Тях написах специално за щрайх оркестър и кавал.“ – загатва Живко, а какво още го очаква може да научите от разговора с него, наред със звученето на пиесите „Eight Sheep“ и „Leprechaun's Dream“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жулио Ресенде: Луд съм по музиката в цялото ѝ многообразие

Португалският композитор и пианист Жулио Ресенде над десет години работи по създаването и налагането на фадо-джаза. Преподавателката му по пеене в Консерваторията е била българка и той таи голям интерес към гласовете от България, като съжалява, че все още не е могъл да дойде. Успокоявам го, че тези Нови български гласове вече имат латино "Грами" с..

публикувано на 26.09.23 в 15:30

Новият сезон на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с четири ексклузивни концерта

"Софийски солисти", с художествен ръководител и диригент Константин Добройков, обявяват Сезон Есен 2023 със серия от четири концерта, които ще разведат у нас и по света публиката, в епохата на барока, на прага на тоналността и отвъд нея, като я срещнат с признати български солисти и млади таланти. Първият концерт ще се състои на 27 септември под..

публикувано на 25.09.23 в 18:41

100 години от рождението на прочутия унгарец Шандор Коня

Неделният следобед на 24 септември е посветен на ярка личност от историята на оперния театър – унгарския тенор Шандор Коня, роден на 23 септември 1923. Професионалният път на певеца, който в определен период се изявява под името Александър Коня, е свързан предимно с немския и италиански теноров репертоар. Най-известни остават неговите превъплъщения в..

публикувано на 23.09.23 в 17:50
Django Festival Allstars - Viens Chez Django

Простите неща

"Джаз плюс" на 20 септември започва с поредното честване на Джанго ("Douce ambiance" – "Viens chez Django"). Продължението е с Ана Луна и част от проекта ѝ "Аржентина целува Средиземноморието", където заглавието предопределя темите, част от танго класиките, но и авторски пиеси на Мерседес Соса, като песента ѝ за простите неща.  Финалът е с двама..

публикувано на 20.09.23 в 11:10

Иван Линс: Сърцето ми говори

Бразилската легенда Иван Линс (роден 1945 г., вокалист, пианист и носител на четири "Латино Грами" награди), представя новия си албум "My Heart Speaks", пуснат в продажба от 15 септември 2023 г. В него един от най-уважаваните и изпълнявани бразилски композитори в света си партнира с 91-членния Симфоничен оркестър на Тбилиси (Грузия), емблематичните..

публикувано на 20.09.23 в 10:30