Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Платформата Авторски права.com в помощ на българските творци

В памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, G Dogg – Arsek & Erase

Авторски права.com e новата платформа, която Българската хип-хоп асоциация създава, за да подпомогне авторите, занимаващи се с изкуство, в битката за правата им. Платформата превежда Закона за авторското право и сродните му права на разбираем език, като дава отговор на най-често задаваните въпроси, от типа на: „Защо трябва да съм член на организациите за колективно управление на правата у нас и какво те ще направят за мен като автор, изпълнител или продуцент?“.

Проектът се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на „Профон“ и в сътрудничество с научното електронно списание „Net Science“. В изготвянето на материалите, поместени в платформата, се включват юристи и специалисти по авторско право.

Васил Николов (a.k.a. Теслата)

Авторски права.com, както и другите проекти на Българската хип-хоп асоциация – като например първият Национален каталог на денс групите в България, който практически може да отведе човек до дадена танцова школа у нас – са социално насочени. Те целят единствено и само да бъдат в помощ на артистите и най-вече на тези, които са засегнати от пандемията.

Асоциацията се гордее и с още един красив проект – първият мемориален графит у нас. Той е в памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, известен като G Dogg. Графитът е нарисуван на стената на 74-то училище в София – училището, в което Ясен е учил – от световно известните графити артисти Arsek & Erase. Мемориалният графит и работата по него са дигитализирани и достъпни за всеки, който има желанието да ги види.

А защо, ако си знаем правата, бихме могли да намерим красотата – чуете от Васил Николов (a.k.a. Теслата), председател на Българската хип-хоп асоциация, и от изпълнителния ѝ директор Александър Гогов в звуковия файл.

Снимки – БХХА

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази книга ни връща към началата на нашата памет. "Преди по малко от десет години попаднах в..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урок по солфеж Опаковай пианото с мъртвата шума под небесен капчук. От изречена дума откъсни само звук. От сълза споделена..

публикувано на 21.03.23 в 15:40

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните   измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект..

публикувано на 21.03.23 в 14:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50