Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

КАКЕ? на гости на „Аларма“

Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън на сутрешно заседание на борда на директорите на КАКЕ?
Снимка: Стефан Прохоров

На първо място нека кажем, че КАКЕ? не правят асансьорна музика. И поради това спечелиха именно конкурса Music Elevator, a не някой друг конкурс (Elevator Music, например, ако има такъв). КАКЕ? спадат към семейството на белките, плюшените розови слонове, дървените кончета-люлки и автентичния пънк (подчертавам, не класическия, а автентичния – този, който хем не се прави на нещо друго, хем не се задържа много-много в канона). Срещнахме се в ранни зори и почти се удавихме заедно в Сухата река, сред която „Белка – студио за звук и форма“ стои като един своеобразен Ноев ковчег за оригинални форми (и звуци) на живот (в изкуството и извън него). Песните, които ще чуете, вплетени в разговора ни, са изсвирени и записани в 9 сутринта (7 в Манчестър) специално за слушателите на „Аларма“. А в раздумката ни освен трима от най-важните членове на КАКЕ? (Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън) участва и Стефан Прохоров, театрален режисьор, мениджър с нюх, който умее да си прави сметката, кинопреводач, винопоет, иконом на Вила „Парпур“ и вестител на групата в смисъла, по който Иван Новак е вестител на „Лайбах“. Преди да ви оставим да слушате на спокойствие, ето няколко цитата от Мартиан, Андрю и Мартин, за да не пристъпите в Сухата река неподготвени:

„Ние имаме няколко главни теми в музиката си. Едната е за добросъседството, а другата е за смъртта. Като „добросъседство“, разбира се, е в кавички, а смърт – не.“ – Мартиан Табаков

„Приятелите ми знаят, че винаги съм в тъпи групи. Затова разбират как е…“ – Андрю Андерсън

„Когато едно дете си играе с пластилин, прави изложба. Когато си играе с барабанче, прави концерт“ – Мартин Пенев

Можете да слушате КАКЕ? на живо довечера (събота, 9 октомври), когато в София Лайв клуб ще се проведе концертът на победителите в конкурса на Music Elevator: Концерти.БГ – една изключителна инициатива, в която „Аларма“ също участва (този път – журирайки) и за чиито следващи издания също гласуваме и с двете ръце.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на..

публикувано на 04.08.22 в 15:16
Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския..

публикувано на 04.08.22 в 12:39

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2022

1 август 3.00 часа – Луиджи Бокерини (1743-1805), Нощна музика по мадридските улици, оп. 30. 3.14 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор K 622. Изпълнява Габор Варга (кларинет) със Симфоничния оркестър на Унгарското радио дирижиран от Карло Монтанаро. 3.40 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в..

публикувано на 31.07.22 в 08:10

"Виртуозни клавирни шедьоври" в изпълнение на Мартина Табакова

В предаването "Музик мания" тази сряда (27 юли) ви очаква цял час, изпълнен с някои от най-известните шедьоври за пиано. Ще имате шанс да чуете изпълнения от дебютния компактдиск на Мартина Табакова, която сподели следното: "Идеята за албумa се зароди благодарение на пандемията, защото по време на тази изолация бяхме лишени от сцена, от концерти,..

публикувано на 27.07.22 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 26.07.22 в 16:20