Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАКЕ? на гости на „Аларма“

Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън на сутрешно заседание на борда на директорите на КАКЕ?
Снимка: Стефан Прохоров

На първо място нека кажем, че КАКЕ? не правят асансьорна музика. И поради това спечелиха именно конкурса Music Elevator, a не някой друг конкурс (Elevator Music, например, ако има такъв). КАКЕ? спадат към семейството на белките, плюшените розови слонове, дървените кончета-люлки и автентичния пънк (подчертавам, не класическия, а автентичния – този, който хем не се прави на нещо друго, хем не се задържа много-много в канона). Срещнахме се в ранни зори и почти се удавихме заедно в Сухата река, сред която „Белка – студио за звук и форма“ стои като един своеобразен Ноев ковчег за оригинални форми (и звуци) на живот (в изкуството и извън него). Песните, които ще чуете, вплетени в разговора ни, са изсвирени и записани в 9 сутринта (7 в Манчестър) специално за слушателите на „Аларма“. А в раздумката ни освен трима от най-важните членове на КАКЕ? (Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън) участва и Стефан Прохоров, театрален режисьор, мениджър с нюх, който умее да си прави сметката, кинопреводач, винопоет, иконом на Вила „Парпур“ и вестител на групата в смисъла, по който Иван Новак е вестител на „Лайбах“. Преди да ви оставим да слушате на спокойствие, ето няколко цитата от Мартиан, Андрю и Мартин, за да не пристъпите в Сухата река неподготвени:

„Ние имаме няколко главни теми в музиката си. Едната е за добросъседството, а другата е за смъртта. Като „добросъседство“, разбира се, е в кавички, а смърт – не.“ – Мартиан Табаков

„Приятелите ми знаят, че винаги съм в тъпи групи. Затова разбират как е…“ – Андрю Андерсън

„Когато едно дете си играе с пластилин, прави изложба. Когато си играе с барабанче, прави концерт“ – Мартин Пенев

Можете да слушате КАКЕ? на живо довечера (събота, 9 октомври), когато в София Лайв клуб ще се проведе концертът на победителите в конкурса на Music Elevator: Концерти.БГ – една изключителна инициатива, в която „Аларма“ също участва (този път – журирайки) и за чиито следващи издания също гласуваме и с двете ръце.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35