Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив джаз фест 2021

Брад Мелдау
Снимка: bradmehldau.com

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално соло барабани в композицията „Илюзия“, е сред изпълнителите, поканени на тазгодишния „Пловдив джаз фест“, който се организира от Мирослава Кацарова с нейния екип и пловдивската общественост. 

Става дума за Антонио Санчес – роден в Мексико американски барабанист от висша класа. Освен като лидер в различни формации, Антонио Санчес се включва в продукции на Пат Метини, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чик Кърия, Авишай Коен (!), който участва в „Пловдив джаз фест“ през пандемичната 2020-а и очарова публиката с неземно музициране на пловдивската сцена. Тази година там е поканен още един знаменит музикант: Брад Мелдау. 

На 31 октомври от 20 часа в Дома на културата „Борис Христов“ е предвиден заключителният концерт на „Пловдив джаз фест 2021“ с участието на американско виртуозноно трио, съставено от лауреати – носители на награди „Грами“: Джеф Балард – барабани, Лари Гренадиър – контрабас и лидерът – пианист и композитор Брад Мелдау. 

В „Джаз клуб“ по програма „Христо Ботев“ имате възможност да чуете тримата знаменити музиканти, соло импровизации на пианиста и записи от съвместния албум на Мелдау с Крис Тили, който е изпълнител на разни (може би всички !?) видове мандолини и банджо. В предаването звучи и тема на Пол Макартни, която е от албума „Seymour Reads The Constitution!” (Сиймър чети конституцията!), по едноименната творба на Брад Мелдау. Тази композиция има интересна предистория. Пианистът споделя, че веднъж сънувал как актьорът Филип Сиймър Хофман му чете (на него, на Мелдау!) конституцията на САЩ. Музикантът казва, че гласът на Сиймър Хофман е бил „премерен, леко меланхоличен, примирен“, звучал е и „някак стоически“. На втори план, като фон, се е чувала темата на това, което впоследствие се превръща в музикалната пиеса „Сиймър чети конституцията!“. Когато се събудил, Брад Мелдау веднага нотирал мелодията, преди да избледнее, както често става при подобни случаи... Дни по-късно актьорът Филип Сиймър Хофман напуска този свят.

В богатата и добре подредена информация за „Пловдив джаз фест 2021“ пише: „Брад Мелдау е забележителен импровизатор, който с огромен интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Той обаче се занимава сериозно и с музикалната архитектура на своите произведения. В работата си често съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма Мелдау успява да създаде ефект на контролиран хаос“.

Позволявам си да добавя думи на китариста Джон Маклафлин, изречени по повод джаза в предишните години, в наши дни и изкуството въобще: „Пуристите изчезват като птицата додо“.

Снимки: bradmehldau.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55