Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли бизнесът да спаси света

Снимка: pixabay.com

Какви са перспективните и иновативни бизнеси, включително и българските, които имат потенциала да променят и дори да спасяват света? Понятието “бизнес” е във фокуса на това предаване. Контекстът е дигитализацията в икономиката и живота ни.

А какво е бизнес? Покупко-продажбата, като начин за спечелване на пари. Стопанска, търговска дейност, основен език за комуникация днес между човешките същества. Древните египтяни, елините, римляните, а и ние споделяме подобно знание. Създаването на богатство чрез механизма на търговията формира основата, върху която цивилизацията може да просперира. От друга страна, пандемията Covid-19 и кризите от нея показаха, че бизнесите по света са все повече взаимосвързани. Предстоят и предизвикателства с климатичните промени или пък обработването на нашите данни онлайн. В тази ситуация, какво може бизнесът да променя, за да живеем по-добре? Това е общата рамка на разговора в “Гласът на времето”.

"Вече не говорим за корпоративна отговорност, а за устойчивост. Днес една компания или е част от проблема или участва в решението", според маркетинг мениджърката Полина Видас.

Журналистът Веселин Димитров пък говори в съвременния контекст, в който бизнесите трябва да бъдат устойчиви и да работят за своето развитие, но и за опазването на света, природата и хората : "Иновациите вече не са свързани само с продукти. Вече всяка компания трябва да поощрява служителите си да мислят иновативно".

По темата с бизнесите в глобален мащаб и перспектива, Полина изразява възгледа, че “Иновациите на бъдещето трябва да са насочени към човека и Земята и да преодоляват различията между континентите”.

В предаването се включват и Радина Попова, която разказва за стартиращия бизнес с оригами бутилка за многократна употреба, чрез която да се намали проблема с пластмасата. А Свилен Рангелов споделя за създадения от него новаторски бизнес с дронове за доставки. Бизнеси, с потенциала за световно разстрастване и решаване на проблеми свързани с доставките и опазването на околната среда. Чуйте аудиото!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

Новият брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42