Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Огън, затворен в костите ми“, опера в три действия от Терънс Бланчард

Снимка: Eric Woolsey / Opera Theatre of St. Louis

Музика: Терънс Бланчард
Либрето: Кейси Лемънс по едноименните мемоари на Чарлз М. Блоу
Първо изпълнение: 15 юни 2019 в Оперния театър в Сейнт Луис

Действащи лица:
• Чарлз – баритон
• Съдбата/Самотата/Грета – сопран
• Чар‘з-Бейби (малкият Чарлз)
• Били, майката на Чарлз – сопран
• Чичо Пол – бас-баритон
• Спинър – тенор
• Честър – баритон
Работници във фабрика за пилета, братя на Чарлз, пастор, девойки, младежи, колежани, жени и други.

Първо действие
20-годишният Чарлз Блоу шофира по черен път в Луизиана с пистолет на пътническата седалка. Съдбата му пее, призовавайки го да се върне в своя дом от детството и той се пренася в далечни спомени.
Седемгодишният Чарлз или Чар‘з-бейби, както го наричат всички, разговаря с майка си Били. Той отчаяно се нуждае от нейната обич и внимание, но Били е твърде изтощена за това. Семейството живее в крайна бедност. Били работи във фабрика за пилета, но мечтае Чарлз да получи добро образование и да избяга от града им. Съпругът ѝ, Спинър, е женкар и разсипник. Когато чува, че той флиртува с други жени, тя го заплашва с пистолет. Били не стреля, но прогонва Спинър вън от дома им. Били и петимата ѝ синове се преместват при чичо им Пол. Чарлз събира „съкровища“ от сметището и мечтае за различен живот, докато Самотата му пее. Един ден братовчед му Честър пристига на гости. Честър го малтретира сексуално, а малкият Чарлз е твърде ужасен и засрамен, за да разкаже на някого за тормоза.
Възрастният Чарлз започва да плаче, докато се отърсва от тези спомени, а Съдбата му напомня, че няма как да избяга от тях.

Второ действие
Чарлз е вече тийнейджър, който е обзет от объркване и гняв. Той посещава църковна служба, по време на която пасторът кръщава хората, като им обещава, че Бог може да заличи всички грехове. Чарлз решава да бъде покръстен, но призрачните страхове продължават да го преследват. Опитва да поговори с братята си, но те отказват да участват в каквито и да било „нежни разговори“. Самотата се появява отново, обещавайки да бъде негов спътник за цял живот. Евелин, красиво младо момиче, прекъсва мечтанието на Чарлз. Химията между тях е очевидна. В Чарлз се заражда едно ново усещане за независимост и той най-накрая е готов да се изправи на крака. Държавният университет в Грамблинг му предлага пълна стипендия. Били остава сама, за да размишлява върху всичко, което е пожертвала за семейството си, и се пита какво ли може да предстои.

Трето действие
Чарлз е един от няколкото новобранци в колежанското братство, които са подложени на тормоз. Той стоически приема всяко унижение – болката не е нещо ново за него. По-късно отива в нощен клуб, където се запознава с привлекателна млада жена – Грета, и двамата започват страстна любовна връзка. Чарлз споделя с нея ужасната си тайна, само за да разбере, че тя все още се среща с друг. Чарлз отново остава сам. Той се обажда вкъщи, отчаяно желаейки да чуе гласа на майка си. За негов шок Били му казва, че Честър отново е дошъл на гости. Чарлз мигновено решава да се върне у дома, за да се изправи срещу Честър с пистолет в ръка.
Чарлз седи в колата си на тъмния път, замислен над избора, пред който е изправен. Съдбата отново започва да му пее, съблазнително обещавайки да бъде с него до кървавия край. Когато Чарлз стига до своя дом от детството, се появява Чар'з-Бейби, който го призовава да остави огорчението зад гърба си. Чарлз трябва да реши дали да получи възмездие, или да започне живота си отначало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05