Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празничен "Пънк Джаз" уикенд с концертния архив на "Аларма"

Снимка: Яна Пункина

Този уикенд започват честванията на 10-годишнината от създаването на 24-часовия стрийм канал "Пънк Джаз", музикалното продължение на "Аларма" на страницата на Радио Бинар, които ще продължат през цялата 2022 г. Каналът зазвуча целодневно в интернет пространството на БНР непосредствено след "Дуенде" и несъществуващите вече "Инди" и "Чилаут" – някъде през втората половина на 2012 г. Ролята му тогава, а и сега, беше да даде глас на всичката онази "странна и прекрасна музика", която не би намерила място в ефира на комерсиалните радиостанции, но която в голяма степен отговаря на търсенията, интересите и потребностите на една по-широка палитра от ценители на изкуството музика (онова, което често съвсем не се припокрива с индустрията музика).

Тук вече десетилетие слушателите на общественото радио имат улеснен достъп до нови и често нелеки форми в джаза и съвременната импровизирана музика, доста различни от класическия джаз и мейнстрийма. Както и до актуалната пънк-фолк-блус-джаз-соул-ембиънт-нойз-електро-рокендрол сцена на близки и далечни страни, които не са част от западната индустрия (ЮАР, Япония, Монголия, Индонезия, Мали, Нова Зеландия, Етиопия, Перу, Мианмар, Ливан и пр.), без това да е в ущърб на представянето на творчеството на хилядите независими артисти от по-познатите ни Европа и Северна Америка. Има и класика, разбира се – къде без Майлс Дейвис, Колтрейн, Сън Ра, Алберт Айлер, Орнет Колман, Dead Kennedys, Иги Поп, Франк Запа, Ramones, Kraftwerk, Джон Зорн, Сид Барет, Gang Of Four, Фела Кути, The Fall, Мингъс, Чарли Патън или Майк Патън?

А ако се върнем в нови и най-нови времена, специален акцент са и съвременните групи, музиканти, автори от България и Балканите.

В ХХI век музиката (и най-новата, но и по-старата) повече от всякога в човешката история е невъзможно да бъде разглеждана като изолирано жанрово явление или просто продукт на тази или онази развлекателна индустрия, защото А) тя е част, много често ключова, от процесите и явленията в обществото и Б) морето от информация за добро или лошо поставя съвременния човек в ситуация да вижда нещата в много по-сложна система от взаимовръзки спрямо човека от "златните години" на рокендрола или двойника му от "златните години" на Съветския съюз.

Та, този уикенд (16-17 април) "Пънк Джаз" каналът на Бинар е домакин на 48-часова селекция от концертни записи от богатата история на "Аларма Пънк Джаз" – от Първо и Второ студио на БНР, както и от знакови места в столицата и страната, някои от които отдавна вече не съществуват. Сред скъпите гости на "Аларма Пънк Джаз" през годините, записи от чиито концерти ще чуете през уикенда, са The Necks (Австралия), Lafidki (Камбоджа/Франция), Eyebrow (Великобритания), Oldseed (Канада), Хюго Рейс (Австралия), Рамбо Амадеус (Сърбия/Черна гора), Brujaci (Хърватия), Jerusalem In My Heart (Ливан/Канада), Eyot (Сърбия), Йошио Мачида (Япония), Reverend Beat-Man (Швейцария), Дилейни Дейвидсън (Нова Зеландия), Oresund Space Collective (Дания/Швеция/САЩ), Кинг Аишоба & Аюуне Суле (Гана), Zea (Нидерландия), Проект "Жлуст" (Македония), Франц Николай (САЩ), както и български независими артисти като "Котки под коли", "Две купета", Zev Died Orchestra, Мартин Луканов & Mytrip, "Лоши петли", Fly We To The Moon, Kayno Yesno Slonce и др. Ще има и записи от най-младата концертна инициатива с участието на "Аларма" – серията импровизирани концерти "Ден Авангард" в галерия "Лампион", възникнали по време на пандемията по идея на контрабасиста Васил Хаджигрудев.

Уикендът ще завърши чак в понеделник вечер (18 април, от 20.00 ч.) в арт-пространството "Ателието", за където "Пънк Джаз" каналът отправя покана за среща на живо със своите слушатели. Двама от присъстващите ще спечелят двойни покани за следващия концерт на "Аларма Пънк Джаз" с участието на северномакедонските авангардисти Sethstat и Димитър Горчаков (на 20 април, сряда, от 20.00 ч.).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на..

публикувано на 04.08.22 в 15:16
Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския..

публикувано на 04.08.22 в 12:39

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2022

1 август 3.00 часа – Луиджи Бокерини (1743-1805), Нощна музика по мадридските улици, оп. 30. 3.14 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор K 622. Изпълнява Габор Варга (кларинет) със Симфоничния оркестър на Унгарското радио дирижиран от Карло Монтанаро. 3.40 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в..

публикувано на 31.07.22 в 08:10

"Виртуозни клавирни шедьоври" в изпълнение на Мартина Табакова

В предаването "Музик мания" тази сряда (27 юли) ви очаква цял час, изпълнен с някои от най-известните шедьоври за пиано. Ще имате шанс да чуете изпълнения от дебютния компактдиск на Мартина Табакова, която сподели следното: "Идеята за албумa се зароди благодарение на пандемията, защото по време на тази изолация бяхме лишени от сцена, от концерти,..

публикувано на 27.07.22 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 26.07.22 в 16:20