Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на джаза срещу Деня на труда на канала "Пънк Джаз" на Бинар

"Джаз за работническата класа" – дизайн: Кристиян Новковски

24-часовият музикален канал "Пънк Джаз" на Радио Бинар, по-малкото братче (или сестриче) на предаването "Аларма" и концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР, предлага концептуална програма за 10-ия си юбилей, а и конкретно за този специален уикенд, който, както знаете, през 2022 включва и Деня на джаза (30 април), и Деня на труда (1 май). Освен традиционния "Ал-Бум на седмица" (всеки ден от 0.00, 12.00 и 18.00 ч.), който тая седмица е Dopamine (2021) на британските синт-уейв-спейс-джаз-трип-хоп герои Soccer96, сме ви подготвили следната програма:

Събота (30 април):

3.00 – 9.00 ч. – световна класика: разходка из творчеството на Майлс Дейвис от различни периоди;

9.00 – 12.00 ч. – нова британска джаз вълна с Юсеф Дайес, Камал Уилямс, Шабака Хъчингс, Теон Крос, Челси Кармайкъл и други ключови имена от историята и бъдещия афиш на "Аларма" и Stretch;

21.00 – 24.00 ч. – нова българска джаз сцена: записи от актуални албуми на Димитър Горчаков, Васил Хаджигрудев, Александър Логозаров, Михаил Иванов, Росен Захариев, Димитър Льолев, Димитър Бодуров, Нейко Бодуров, Стефан Горанов и др.


Неделя (1 май):

3.00 – 9.00 ч. – световна класика: Сесил Тейлър, Маккой Тайнър, Джон Колтрейн, Орнет Колман, Чарлс Мингъс и др.

9.00 – 12.00 ч. – Пънк? Джаз? Пънк Джаз! – най-доброто от Naked City, Lounge Lizards, Microscopic Orchestra, Марк Рибо, Петер Брьоцман, Матс Густафсон и др.

15.00 – 18.00 ч."Джаз за работническата класа" с едноименния албум на македонската формация "Светлост" и музика от други любими артисти от ключови издателски компании за съвременен джаз на Балканите – PMG Jazz, Horz, SJF Records, Metropolis и др.

21.00 – 24.00 ч. – българска световна класика в наши дни – Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Анатоли Вапиров и др.

…и много скандинавски джаз, джаз от Етиопия, от ЮАР, от цяла Африка; както и електро-джаз експерименти, джаз-рок и всякакви неочаквани форми на джаз от бъдещето в промеждутъците. Бъдете с нас и с празничната ни програма на 30 април и 1 май, може и целодневно! Пък, кой знае… и "Аларма Пънк Джаз" се роди така – съвсем спонтанно, между два празника: Вси светии срещу Деня на будителите…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45