Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзите днес и националният интерес

Мартин Димитров и Андрей Врабчев
Снимка: БНР

“Съюз” е думата във фокус на това издание на предаването “Гласът на времето”. Неговата задача е да посочи ценностни ориентири в съюзяването на общества днес. Отправна точка е контекстът на войната, но дискусията съдържа и исторически анализ. 

Предаването е своеобразна равносметка за активите и пасивите 15 години след като България стана пълноправен участник в ЕС. 

А какво е Европейският съюз днес? Вероятно “форма на солидарност, на взаимопомощ, на разбирателство, на разменени гостувания, на обмяна на стоки, услуги, изкуство, любопитство, приятелство”. А защо ни е ЕС? 

“Гласът на времето” припомня и конкретната, прагматична икономическа причина за дългосрочните ни усилия за принадлежност към Съюза. А именно – за всеки 1 лев България получава около 3-3,5 лева от общия бюджет. Как обаче онова, което често политиците наричат “национален интерес”, може да се преосмисли в актуалните контексти? 

В разговора влизат художникът Андрей Врабчев и рекламистът Мартин Димитров. От Габрово се включва и директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска.

Чуйте дискусията по темата “Съюз” от звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40