Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обща изложба на артистичното семейство Силвана и Иво Тодорови в галерия "Сердика"

"Фотони в цвят“ е симбиоза между живопис и светлина. Акрилните платна на Силвана Тодорова носят щастие, уют и вълшебство, а светлинните инсталации на Иво Тодоров от осветителни тела и стари предмети, са необичайни и магични, напомняйки ни за изчезнали светове и непреходността на времето. Тя е ученичка на художника Димчо Павлов – Джиджо, нейни картини са притежание на колекционери в България, САЩ, Германия, Белгия, Гърция и други. Той пък е възпитаник на Техническия университет в София и на Стопанската академия в Свищов, но от години се занимава с изкуство. Многобройни са изложбите на Силвана и Иво в Пловдив и в София.

От 26 май до 17 юни в галерия "Сердика" на Женския пазар в София можете да разгледате изложбата на Силвана и Иво Тодорови.

Рисуването за Силвана е тайнство, а за изложбата "Фотони в цвят“ тя споделя:

"Тази изложба е различна от останалите ни изложба и то благодарение на съпруга ми Иво Тодоров с неговите светлинни инсталация, които бух нарекла светлинни скулптури. За тях той използва най-различни стари джаджи: непотребни радиоапарати, часовници, глобуси, грамофони, музикални инструменти – цигулки, тромпети. Там, където е изгаснал животът, той създава нов. Съпругът ми е ценител и търсач на съкровища, които другите смятат за боклуци, за него старите вещи са ценни, той колекционира и специални лампи. Всеки човек който обича стария свят, който го връща в детството, ще оцени неговите инсталации.

А аз в моите картини създавам една абстрактна алюзия с ухание на щастие и на вълшебство. Искам хората, които ги гледат да усещат това вълшебство и всяка сутрин като станат, да си казват: "Днес ми предстои най-вълшебният ден“."

Картините на Силвана Тодорова са в меки, пастелни тонове и освен тайнство и щастие, носят усещане за уют и спокойствие.

Според художничката "лудостта“ на всеки от двамата ги събира с Иво и им помага в общия им семеен и творчески път, който продължава вече повече от 30 години.

Чуйте повече от интервюто на Ася Чанева със Силвана Тодорова в звуковия файл:


Снимки – Силвана Тодорова

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30