Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Второто, международно издание на проекта New Stages Southeast на Гьоте-институт за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа предлага серия от сценични четения и пърформанси на четири различни локации в периода 9-12 юни в София.

Тази година за фестивала пристига едно от обещаващите имена в немската драматургия Мария Милисавлйевич, която ще проведе тридневен уъркшоп с драматурзи от Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Кипър и България. В програмата със сценични четения в Топлоцентрала попадат и два текста на участници в уъркшопа, а именно "Вакуум“ на Ася Кръсманович (Босна) и "Без мен“ на Стефан Иванов.

Фестивалът отново ще бъде домакин на ежегодното издание на платформата "ПроТекст“ на Организация "36 маймуни“, в което ще бъдат представени нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Селектираните през 2022 г. автори от България са Боян Иванов/Алексей Кожухаров, Екатерина Георгиева и Стефан Кръстев, като към тях от селекцията за преводни пиеси се присъединява и "Синият вагон“ на най-известния естонски драматург Андрус Кивиряхк, която ще може да бъде чута в Swimming Pool.

В програмата на New Stages Southeast присъства и драматургичен текст на един от най-популярните млади немскоезични драматурзи – Томас Кьок (Австрия), чиято пиеса "И всички животни крещят“ ще бъде представена като сценично четене с режисьор Василена Радева в Природонаучния музей в София на 11 юни. От своя страна резидентната програма за драматурзи и театрали "Радар София“ ще предложи на публиката два пърформанса – "I Hate Theater“ на сръбските артисти Милена Боговац и Югослав Хаджич, както и "I Will Close the Sky So You Could Breathe“ на украинката Дария Пугачова.

Друг акцент в програмата е дискусията на тема "Независимата сцена и нейните пространства: форми на съществуване“ с участници Атанас Маев, Галин Попов, Цветелина Йосифова, Младен Алексиев, Ясен Василев и модератор Ангелина Георгиева, която ще включва независими артисти и представители на културни институции.

Официални партньори и домакини на фестивала са Топлоцентрала, Природонаучен музей, Swimming Pool и ТР „Сфумато“. Партньори: Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, Драма пакт София, Радар София.

За тези и останалите събития в програмата посетете www.goethe.de/sofia.


Снимки – Гьоте-институт

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35