Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Второ международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Второто, международно издание на проекта New Stages Southeast на Гьоте-институт за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа предлага серия от сценични четения и пърформанси на четири различни локации в периода 9-12 юни в София.

Тази година за фестивала пристига едно от обещаващите имена в немската драматургия Мария Милисавлйевич, която ще проведе тридневен уъркшоп с драматурзи от Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Кипър и България. В програмата със сценични четения в Топлоцентрала попадат и два текста на участници в уъркшопа, а именно "Вакуум“ на Ася Кръсманович (Босна) и "Без мен“ на Стефан Иванов.

Фестивалът отново ще бъде домакин на ежегодното издание на платформата "ПроТекст“ на Организация "36 маймуни“, в което ще бъдат представени нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Селектираните през 2022 г. автори от България са Боян Иванов/Алексей Кожухаров, Екатерина Георгиева и Стефан Кръстев, като към тях от селекцията за преводни пиеси се присъединява и "Синият вагон“ на най-известния естонски драматург Андрус Кивиряхк, която ще може да бъде чута в Swimming Pool.

В програмата на New Stages Southeast присъства и драматургичен текст на един от най-популярните млади немскоезични драматурзи – Томас Кьок (Австрия), чиято пиеса "И всички животни крещят“ ще бъде представена като сценично четене с режисьор Василена Радева в Природонаучния музей в София на 11 юни. От своя страна резидентната програма за драматурзи и театрали "Радар София“ ще предложи на публиката два пърформанса – "I Hate Theater“ на сръбските артисти Милена Боговац и Югослав Хаджич, както и "I Will Close the Sky So You Could Breathe“ на украинката Дария Пугачова.

Друг акцент в програмата е дискусията на тема "Независимата сцена и нейните пространства: форми на съществуване“ с участници Атанас Маев, Галин Попов, Цветелина Йосифова, Младен Алексиев, Ясен Василев и модератор Ангелина Георгиева, която ще включва независими артисти и представители на културни институции.

Официални партньори и домакини на фестивала са Топлоцентрала, Природонаучен музей, Swimming Pool и ТР „Сфумато“. Партньори: Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, Драма пакт София, Радар София.

За тези и останалите събития в програмата посетете www.goethe.de/sofia.


Снимки – Гьоте-институт

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30
ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на истории и споделянето им между различни култури и общества. И не на последно място - Институтът за..

публикувано на 05.08.22 в 08:35

Културата на бързи обороти – 25-31 юли

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 25 до 31 юли. Ето и някои от акцентите в предаването от 31 юли. Столичната галерия nOva art space представя ежегодната си лятна колекция до края на месец август. Експозицията традиционно включва подбор от произведения на..

публикувано на 04.08.22 в 17:50