Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кои сме ние?

Снимка: rawpixel.com

Идентичност в социалните науки най-общо означава отговорът на въпроса “Кой съм аз?” или "Кои сме ние?“. По неговите следи вървим в това издание на предаването "Гласът на времето“ с водещ Надежда Московска. Само че същите тези науки обаче се занимават тъкмо с факта, че възможните отговори са повече от един, а понякога са дори в противоречие, а и не се отнасят само индивида. С проф. Петя Кабакчиева от катедра Социология на СУ “Св. Климент Охридски”, д-р Мина Христова от Института по етнология и фолклористика към БАН и с културната антроположка д-р Ния Нейкова разговаряме около т.нар. "ние-идентичности" и за това как можем да мислим процесите на самоопределяне.

Проф. Петя Кабакчиева изтъкна факта, че например националната идентичност се мисли в два основни аспекта – като културно базирана, т.е. основана дори на етнически признак, или като политическа, гражданска.

В единия случай може да се каже, че се гледа повече в миналото и в споделената история, докато другият предполага много повече внимание и грижа за настоящето, за участие в актуалните процеси, които засягат членовете на групата и респективните им политики.

Мина Христова отбеляза, че особено по-младите респонденти в изследването ѝ “Българи сме, но не съвсем” изненадващо добре усещат тази разлика между двата типа национална идентичност, и то въпреки не особено високата си политическа култура. По този начин, според Христова, всъщност по-лесно се обясняват сложните връзки и непълни припокривания на етническа идентичност и например желано гражданство.

Според Ния Нейкова пък не е лошо да гледаме и в миналото и в споделената история, но градивно и по-скоро патриотично, тъкмо с грижа за споделеното пространство и живот, а не с цел противопоставяне и врагове. Също така според Нейкова е много по-лесно да кажеш какъв не си, отколкото да кажеш и да отстояваш какъв си.

И трите гостенки се съгласиха, че понятието идентичност е в известна степен остаряло и че би било по-добре да говорим за идентификация, доколкото това са динамични процеси и постоянно даване на отговори на сложни и противоречиви въпроси.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – rawpixel.comПо публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Мирчев, Ваньо Контев, Георги Мутавджийски, Асен Масларски (от ляво надясно)

От Искъро по-дълбоко нема! А защо не и по-чисто?

На предаването "И рибар съм, и ловец съм" гостуват двама млади мъже, представители и част от Управителния съвет на Риболовно сдружение "Искър – София", изпълнени с огромен ентусиазъм и решителност да превърнат река Искър в синоним на чистота и място за благоденствие на балканската пъстърва. Това са Георги Мутавджийски и Ваньо Контев от риболовното..

публикувано на 07.06.23 в 17:35
Снимката е илюстративна.

Защо ефектът от стреса влияе на чернодробната функуция?

Как изглежда животът след 15 дни в стъклена клетка? Какви са отраженията върху психиката и общото здравословно състояние след доброволната изолация на ултрамаратонеца Красимир Георгиев? Повече за резултатите от медицинските изследвания, оказали влияние както върху физическото, така и психическото състояние на ултрамаратонеца, коментира в..

публикувано на 07.06.23 в 13:15
Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз

Новият рамков договор между БЛС и НЗОК ще промени философията на взаимоотношенията

Българският лекарски съюз ще предложи подписването на новия Рамков договор да се случи, след като бъде приет бюджетът на НЗОК .  Това каза в интервю за БНР д-р Иван Маджаров , п редседател на Българския лекарски съюз. Той допълва, че делегатите на 75-ия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на ръководството за подписване на НРД 2023-2025 при..

публикувано на 07.06.23 в 12:55

Балканска диета – без какво да не сядаме на масата?

Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене, в предаването "Нашият ден" по повод Световния ден за безопасност на храните. Той разглежда балканската диета,  като подчертава важността на хранителните традиции. Специалистът подчертава, че начинът на хранене, който имаме, е базиран..

обновено на 07.06.23 в 11:38

Безопасност на храните – как да върнем доверието на потребителите?

Световният ден за безопасност на храните се отбелязва всяка година на 7 юни с цел да подчертае важността на предотвратяването, откриването и управлението на рисковете, свързани с хранителната безопасност. Този ден има за цел да допринесе за осигуряването на продоволствена сигурност, здраве, икономическо благосъстояние, устойчиво развитие и достъп..

обновено на 07.06.23 в 10:08