Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои сме ние?

Снимка: rawpixel.com

Идентичност в социалните науки най-общо означава отговорът на въпроса “Кой съм аз?” или "Кои сме ние?“. По неговите следи вървим в това издание на предаването "Гласът на времето“ с водещ Надежда Московска. Само че същите тези науки обаче се занимават тъкмо с факта, че възможните отговори са повече от един, а понякога са дори в противоречие, а и не се отнасят само индивида. С проф. Петя Кабакчиева от катедра Социология на СУ “Св. Климент Охридски”, д-р Мина Христова от Института по етнология и фолклористика към БАН и с културната антроположка д-р Ния Нейкова разговаряме около т.нар. "ние-идентичности" и за това как можем да мислим процесите на самоопределяне.

Проф. Петя Кабакчиева изтъкна факта, че например националната идентичност се мисли в два основни аспекта – като културно базирана, т.е. основана дори на етнически признак, или като политическа, гражданска.

В единия случай може да се каже, че се гледа повече в миналото и в споделената история, докато другият предполага много повече внимание и грижа за настоящето, за участие в актуалните процеси, които засягат членовете на групата и респективните им политики.

Мина Христова отбеляза, че особено по-младите респонденти в изследването ѝ “Българи сме, но не съвсем” изненадващо добре усещат тази разлика между двата типа национална идентичност, и то въпреки не особено високата си политическа култура. По този начин, според Христова, всъщност по-лесно се обясняват сложните връзки и непълни припокривания на етническа идентичност и например желано гражданство.

Според Ния Нейкова пък не е лошо да гледаме и в миналото и в споделената история, но градивно и по-скоро патриотично, тъкмо с грижа за споделеното пространство и живот, а не с цел противопоставяне и врагове. Също така според Нейкова е много по-лесно да кажеш какъв не си, отколкото да кажеш и да отстояваш какъв си.

И трите гостенки се съгласиха, че понятието идентичност е в известна степен остаряло и че би било по-добре да говорим за идентификация, доколкото това са динамични процеси и постоянно даване на отговори на сложни и противоречиви въпроси.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – rawpixel.comПо публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Innovation Explorer 2024 – форумът на иновациите на бъдещето

На 22-ри февруари 2024 г. в зала “Джон Атанасов”, София Тех Парк, България отбелязва 10-ата годишнина на международния форум за иновации Innovation Explorer. Организатор е агенцията за иновации Innovation Starter, която също отбелязва рожден ден заедно с празника на форума. Събитието ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето,..

обновено на 20.02.24 в 12:42

Димитър Стоянов: Журналистите трябва да останат кучетата пазачи на демокрацията

Какви са пътищата и начините на финансиране на малките независими медии и каква е мотивацията да се занимаваш с разследваща журналистика у нас? В светлината на наскоро нашумелите скандални имотни разкрития във висшите политически кръгове на сайта "Бърд" разследващият журналист Димитър Стоянов говори в "Нашият ден" за това съществува ли..

публикувано на 20.02.24 в 10:45

Стартира форум за насърчаване на инвестициите и възможностите за общините

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) организира на днешния 20 февруари форум "Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините". Събитието се провежда на територията на София Тех Парк – сграда "Инкубатор", зала "The Venue", от 11:00 часа. Целта на събитието е да бъде..

обновено на 20.02.24 в 10:21
Дискусията на тема

"Дамски форум": Мястото на жените в бизнеса у нас

Сдружение "Дамски форум" проведе трета по ред конференция под надслов "Силата на разнообразието: Да променим стереотипите". Сдружението има 15 години опит в подкрепата на жените в корпоративния свят и в него членуват над 150 жени, които заемат високи ръководни позиции или развиват успешно собствени компании. Сред специалните гости на конференцията..

публикувано на 20.02.24 в 10:14
Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов (1867 г.)

Пратениците избират да възкръснат

Васил Иванов Кунчев. Левски. Дяконът. Апостолът... Иконата на България, която трудно намира своя храм. Безумната народна любов и още по-безумното народно предателство. Една дума с четири въпросителни: “Народе????“ От рождението до възкресението му. "Аз съм Левски" – незаснетият филм за Апостола По какво се различава Пратеникът от обикновения..

обновено на 19.02.24 в 12:31