Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национален комитет "Св. Иван Рилски" кани на безплатен концерт в памет на Петър Димков

Снимка: petardimkov.com

Национален комитет "Свети Иван Рилски" ви кани на 26 юни на благотворителен концерт по повод 135-годишнина от рождението на Петър Димков: "Целебните методи по българските земи".

Концертът е от 19 часа в Театралния салон на НАТФИЗ, с участието на театралните групи "Идея Вита"- София и "Чародейка"- Плевен, които ще представят спектакъла "Духът лекува". Ще бъдат показани части от документалните филми: "Срещи с Петър Димков" на Михаил Венков и "Лечителят" на Стилиян Иванов.

Председателят на Национален комитет "Свети Иван Рилски" Христина Бързанова е основен организатор на събитието. Тя споделя:

Христина Бързанова
"Петър Димков е впечатляваща фигура, той не е само лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България, той е философ, будител, продължител на делото на свети Иван Рилски. Истински безсребърник, Димков никога не е взимал пари за лечение от никого. По време на социалистическия режим е бил арестуван от милицията по време на социалистическия режим, дори е държан в карцер, няма медицинско образование , съответно няма и разрешение да лекува. От по-тежка съдба го спасява фактът, че сред пациентите му са Людмила Живкова, Леонид Брежнев и други високопоставени по онова време. Интересът към билколечението у Димков възниква от ранна детска възраст – и майка му е баба му са били народни лечителки.

Според Петър Димков човекът е единство между дух, душа и тяло. Когато има нарушение между това единство, първо се разболява духът, след това душата. Физическото тяло се разболява последно.

Концертът е безплатен, но е и благотворителен – всеки може да подпомогне преиздаването на книгата на Петър Димков с оригиналното заглавие "Новият човек – творец на съдбата си" , която след промените е излизала само веднъж под името "Хигиена и лекуване на човешката душа" и отдавна е библиографска рядкост . Това е книга, която Димков пише над 25 години, в нея е цялата философията на неговото лечение."

Друга книга, която Националният комитет "Св. Иван Рилски" възнамерява да издаде е "Петър Димков – моят баща" с автор художничката Лили Димкова – дъщерята на Петър Димков. Изданието е отдавна е изчерпано.

Петър Димков приема лечението на всеки болен като проблем на цялото му семейство, а не само като личен проблем на конкретния човек и вярва, че няма нелечима болест.


Основният постулат на Петър Димков е:
"Най-великата сила е мисълта. Каквото и когато да мислим, ние съграждаме от невидимата материя нещо, което привлича към себе си сили, да ни помагат или да ни вредят, според характера на нашите мисли. Затова първата крачка е да управляваме мислите си чрез своя разсъдък. А втората крачка изисква от нас да развием у себе си навик за оптимистична мисъл. Няма лекар, който да премахне болестите на тялото и душата така, като ги премахва радостната мисъл".

Снимки: petardimkov.com, Ася Чанева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30
ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на истории и споделянето им между различни култури и общества. И не на последно място - Институтът за..

публикувано на 05.08.22 в 08:35

Културата на бързи обороти – 25-31 юли

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 25 до 31 юли. Ето и някои от акцентите в предаването от 31 юли. Столичната галерия nOva art space представя ежегодната си лятна колекция до края на месец август. Експозицията традиционно включва подбор от произведения на..

публикувано на 04.08.22 в 17:50