Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален комитет "Св. Иван Рилски" кани на безплатен концерт в памет на Петър Димков

Снимка: petardimkov.com

Национален комитет "Свети Иван Рилски" ви кани на 26 юни на благотворителен концерт по повод 135-годишнина от рождението на Петър Димков: "Целебните методи по българските земи".

Концертът е от 19 часа в Театралния салон на НАТФИЗ, с участието на театралните групи "Идея Вита"- София и "Чародейка"- Плевен, които ще представят спектакъла "Духът лекува". Ще бъдат показани части от документалните филми: "Срещи с Петър Димков" на Михаил Венков и "Лечителят" на Стилиян Иванов.

Председателят на Национален комитет "Свети Иван Рилски" Христина Бързанова е основен организатор на събитието. Тя споделя:

Христина Бързанова
"Петър Димков е впечатляваща фигура, той не е само лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България, той е философ, будител, продължител на делото на свети Иван Рилски. Истински безсребърник, Димков никога не е взимал пари за лечение от никого. По време на социалистическия режим е бил арестуван от милицията по време на социалистическия режим, дори е държан в карцер, няма медицинско образование , съответно няма и разрешение да лекува. От по-тежка съдба го спасява фактът, че сред пациентите му са Людмила Живкова, Леонид Брежнев и други високопоставени по онова време. Интересът към билколечението у Димков възниква от ранна детска възраст – и майка му е баба му са били народни лечителки.

Според Петър Димков човекът е единство между дух, душа и тяло. Когато има нарушение между това единство, първо се разболява духът, след това душата. Физическото тяло се разболява последно.

Концертът е безплатен, но е и благотворителен – всеки може да подпомогне преиздаването на книгата на Петър Димков с оригиналното заглавие "Новият човек – творец на съдбата си" , която след промените е излизала само веднъж под името "Хигиена и лекуване на човешката душа" и отдавна е библиографска рядкост . Това е книга, която Димков пише над 25 години, в нея е цялата философията на неговото лечение."

Друга книга, която Националният комитет "Св. Иван Рилски" възнамерява да издаде е "Петър Димков – моят баща" с автор художничката Лили Димкова – дъщерята на Петър Димков. Изданието е отдавна е изчерпано.

Петър Димков приема лечението на всеки болен като проблем на цялото му семейство, а не само като личен проблем на конкретния човек и вярва, че няма нелечима болест.


Основният постулат на Петър Димков е:
"Най-великата сила е мисълта. Каквото и когато да мислим, ние съграждаме от невидимата материя нещо, което привлича към себе си сили, да ни помагат или да ни вредят, според характера на нашите мисли. Затова първата крачка е да управляваме мислите си чрез своя разсъдък. А втората крачка изисква от нас да развием у себе си навик за оптимистична мисъл. Няма лекар, който да премахне болестите на тялото и душата така, като ги премахва радостната мисъл".

Снимки: petardimkov.com, Ася Чанева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05