Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Делниците и празниците в село Дражево

Снимка: Валери Леков

"Събота сутрин в…" ви води в малките населени места в страната ни и ви показва живота там такъв, какъвто е. И ви среща с обикновените и отрудени хора, които далеч от шума и суетата на големия град, са запазили своята доброта, съхранили са и предават на следващите поколения традициите и обичайте на своето родно място. Хора, които знаят как се гради черква и училище.


На едно такова място екипът на предаването ви води и днес. То се казва Дражево и се намира в община Тунджа, в Ямболска област. Неговата история е започнала от древността. За това свидетелстват оскъдните останки – фрагменти от керамични съдове от антично тракийско селище, които са открити западно от днешното село, което е сгушено в полите на Зайчи връх – последното възвишение на Средна гора.


За пръв път селото се споменава през 1666 г. под името Охадъ. След 1878 г. населението на селото се увеличава със значителен брой бежанци от Одринска Тракия. А в архива на д-р Табаков от град Сливен е отбелязано, че през 30-те години на ХХ век в селото има 104 сгради и 461 жители. От 1950 година селото носи името Дражево – на името на Георги Дражев, председател на Ямболския революционен комитет по време на Априлското въстание.


В сградата на читалището се срещам с председателите на читалището Тодорка Фотева и пенсионерския клуб – Желязка Плочева, с читалищния секретар Маринка Митева, с Андон Минчев, Диньо Динев и самодейци от фолклорната група - Желязка Паскова, Руска Радева, Донка Папудова и Мария Тенева, които разказват за историята и настоящето на населеното място, за читалището, клуба на пенсионера, черквата, поминъка, младите хора, делниците и празниците.


Още за селото и неговите жители – в звуковите файлове.



Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25