Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На гости в село Голям чардак

4
Снимка: Валери Леков

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора.

До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт.


Според свидетелства на посетили селото през 1861 година американски мисионери, в него живеели 400 жители българи, като е отбелязана и голямата им бедност по това време.

В селото има църква "Св. Петка", построена през 1850 г., читалище "Обзорник", основано през 1927 г., пенсионерски клуб, здравен участък, целодневна детска градина и футболен стадион. Училището е закрито през 2008 г.


Още за селото ще научим от младия секретар и библиотекар в читалището Теменуга Шуманска, Галина Найденова – директор на детската градина и жителите на селото Рангел Челибашки, Кирилка Василска, която се грижи за пенсионерския клуб, Ненка Шуманска – бивш учител и директор на детската градина, Стойка Цонкова, Софка Костадинова и клисаря Атанас Христов.

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-чаканият от ловците ден

Щяхме грях да сторим, ако в навечерието на най-чакания и вълнуващ ден – откриването на груповия лов на дива свиня, както и на сезона за лов на местен дребен дивеч и водоплаващи, не бяхме направили една обиколка из ловните ни полета и дружинки. Нашият обзор започнахме от с. Бойковец, Етрополско, където Председателят на ловната дружина Лилко Георгиев не..

публикувано на 06.10.22 в 17:05

Световен ден на церебралната парализа

Церебралната парализа  представлява увреждане на мускулно-скелетната система, което засяга над 17 млн. души по света. Често се придружава от зрителни проблеми, говорни нарушения и особености в интелектуалното функциониране. За състоянието няма лечение, но добрата рехабилитация осигурява съществен напредък за тези хора. Когато стане дума за..

публикувано на 06.10.22 в 14:40

Американската търговска камара връчва годишните си награди

На 6 октомври Американската търговска камара в България (АТК) отличава най-активните си членове , които допринасят в най-голяма степен за успеха на организацията и за подобряване на бизнес климата в България през изминалата година. Тази вечер ще се състои гала-вечеря, посветена на наградите. Тя е част от Годишната конференция на Американските търговски..

публикувано на 06.10.22 в 11:45

6 октомври: Ден на архитектите, строителите, зидарите и Свети Тома

На 6 октомври православната църква  почита Тома, един от дванадесетте апостоли, учители и последователи на Иисус. Наричат го Неверни, защото не повярвал във Възкресението на Христос, докато не му се явил и не пипнал раните му. На 6 октомври имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава. Той е бил строител по професия. В деня на Св. апостол Тома в..

публикувано на 06.10.22 в 09:10

LabelFrancÉducation отбелязва 10-ата си годишнина във Варна

Мрежа от ученици от училища, отличени със знака LabelFranceÉducation, ще бъде създадена по време на Регионалния форум на отличителния знак за високи постижения в областта на френскоезичното двуезично обучение във Варна. Събитието ще се проведе на 6 и 7 октомври в морския град, който е специално избран за провеждането на форума. В професионалната среща..

публикувано на 06.10.22 в 08:50