Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За музеите – поглед "отвътре"

Д-р Кирил Алексиев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

"…Искам да благодаря, че давате трибуна именно на това – да говорим за проблемите, не само за хубавите неща – не да се похвалим, а да очертаем проблемите, които всъщност спъват развитието на българското музейно дело… Интересен факт за слушателите е, че "Европейски паралели – за музея, за галерията" е първото предаване, което обърна въобще внимание за проблемите в българската музейна колегия – още преди да започнат да се тиражират в другите големи медии тези проблеми, за които говорим. И всъщност вие сте положили основата на една дълга традиция да се разговаря въобще за българските музеи, което заемат много важно място в културния живот на България…" С тези думи, д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в град Благоевград, започна своето изложение за състоянието на музейните институции у нас. Отново поканихме д-р Алексиев да гостува в предаването, но този път за да изрази своето експертно мнение за все още нерешените проблеми, които пречат на развитието на музеите.

Борис ХаджийскиНепопулярни са темите за състоянието на фондохранилищата и сградния фонд, недобрата комуникация с отговорните институции и много други. Своята позиция по темите в предаването сподели и Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в град Пазарджик и председател на Националното сдружение "Български музеи". С голямо задоволство той сподели, че след натрупания опит от "общуването" с отговорните институции през отминалите месеци, може да се определи като успешна работата на Сдружението, както и на цялата музейна колегия, за да се постигне едно положително отношение към ролята и мисията на музеите в България. Оптимистично прозвучаха и неговите думи: "…И ние сме сигурни, че хората, които ръководят тези институции, от които зависят финансовите средства за българските музеи и настоящето и бъдещето на българските музеи, ще разберат най-накрая, че опазването и представянето на българското културно-историческо наследство е много важна мисия на българската държава като цяло, не само на българските музеи и това е защита на българската идентичност..!"


Снимки: Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12