Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зографският манастир през погледа на дипломата

За атонските манастири са изписани хиляди страници – описания, пътеводители, научни монографии, "тънки“ и "дебели“ книги. Дипломатът от кариерата Илко Шивачев описва в книгата си "Зограф. Огнище на българския дух“ своя личен досег до българския манастир "Св. Великомъченик Победоносец Георги Зограф" в Света гора.

Днес манастирите в монашеската република са двадесет. Седемнадесет са гръцки, един български – "Зограф", един сръбски – "Хилендар“ и един руски – "Свети Пантелеймон“. Освен тях в Света гора има още 300 скита и 600 килии. 

"В манастирския комплекс, който е застроен във формата на правоъгълник, са разположени три църкви и шест параклиса. Цялото оформяне на манастирския четириъгълник завършва със западното крило, построено през 1883 г. В средата му е разположена голямата трапезария, а над нея църквата "Св. св. Кирил и Методий“, строена през периода 1893-1895 г. В нея е изложена много ценна сбирка от стари манастирски икони“, пише в книгата си Илко Шивачев.

В традицията на дипломатическата деликатност от страниците на книгата можем да научим за "Историята славянобългарска“, за секретната операцията по нейното връщане в България през 1985 г. и логичната стъпка за връщането ѝ отново от Националния исторически музей в Зографския манастир през 1987 г.

В книгата авторът описва подробно как реализира една своя мечта – да постави възпоменателна плоча пред килията на Паисий в Хилендарския манастир. Заедно с Борислав Павлов, отговарящ за строителството на новата сграда на Генералното консулство, намират ателие и поръчват две мраморни плочи със следния  текст на български и гръцки: "Тук през периода 1745-1762 г. живя и твори великият българин Паисий  Хилендарски, събрал и написал "История Славянобългарска". На 6 май 1996 г. двете плочи са монтирани, едната е на входа на килията на Паисий, а другата е в нея. 

По време на посещението пред 1991 г. в манастира Илко Шивачев научава от библиотекаря на Зографския манастир дядо Пахомий, че най-големият брат на неговия дядо е бил две години монах в Зографския манастир. Последната глава от книгата е посветена на Григорий Шивачев, който е останал със своето дело на духовник и народен будител в историята на Българската православна църква като митрополит Климент Врачански.


По публикацията работи: Наталия Маева
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаела Колева и Антон Митов

Антон Митов представя: Михаела Колева – за музиката и не само

Михаела Колева (или както е известна в предаването "Антон Митов представя" – Михаела де ла Русо) е музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.  Завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано.  Вече е докторант по музикален анализ и преподавател. Автор и изпълнител на класическа музика и..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово..

обновено на 24.06.24 в 14:27
Димитър Димов

За осъдените души, тютюна и живия глас на писателя

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн". На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на..

публикувано на 24.06.24 в 11:49

"Saline Nebula" – различните форми на проявление на живота

Да бъдем в синхрон със себе си и да се опитваме да се вслушваме във вътрешните си гласове, към това ни подтиква "Saline Nebula" – движенчески пърформанс, създаден от Станислав Генадиев и Виолета Витанова, който се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда. Той създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на..

публикувано на 24.06.24 в 10:20
Теодор Петелов, Виктория Панева и Александра Георгиева (от ляво надясно)

Светът и театърът през очите на Виктория Панева и Теодор Петелов

Виктория Панева и Теодор Петелов са актьори и режисьори, които преподават театралното изкуство на таланти от всякакви възрасти, стига да имат желание да се занимават с актьорско майсторство. Организират и летни театрални школи, като Барселона е мястото тази година. Школата им The WhiteListed Acting Studio съществува от 4 години и се радва на..

публикувано на 24.06.24 в 10:03