Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културата на бързи обороти" – 12-18 септември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 12 до 18 септември. Това са някои от акцентите в предаването от 18 септември:

На 15 септември в Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници бе открита изложбата на Съюза на румънските художници. Произведения на 26 румънски автори в областите живопис, скулптура, графика, декоративни изкуства, мултимедия ще бъдат показани до 29 септември.

Петият национален фолклорен фестивал "В сърцето на Тракия" ще се проведе в края на месец септември в Стара Загора.

От 14 септември до 27 ноември Софийската градска художествена галерия показва сборната изложба "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни". Могат да се видят събрани над 200 произведения – изящни и декоративно-приложни. Голяма част от творбите са създадени в периода 1919-1939 г. и представят широк спектър от жанрове и сюжети, групирани в няколко тематични линии: основаването и развитието на Секцията на художнички в България; "женското" творчество в контекста на организирания художествен живот у нас; жените художници в епохата на модернизма и не на последно място, активната работа в областта на декоративно-приложните изкуства, които допълват представата за дейността на жените художници по отношение на текстила, керамиката и художествената обработка на кожа

От 30 септември до 2 октомври ще се проведат 3 концерта в рамките на фестивала "Мотив". На 30 октомври – "Мотив: В търсене на Димитър Ненов" ще предложи есенцията на двугодишно задълбочено потапяне на пианистката Венета Нейнска в музиката на композитора Димитър Ненов, която ще бъде представена с шедьоври за пиано от Ненов, Лист и Шопен. По време на фестивалната вечер ще бъде излъчен и музикално-документалният филм "Димитър Ненов и измеренията на изяществото", създаден от Венета Нейнска в партньорство с видеопродуцента Ясен Харалампиев. В Световния ден на музиката – 1 октомври, "Мотив" ще предложи концерт на акапелната формация Spectrum Vocal Band. На 2 октомври е и последният концерт от програмата на фестивала – "Блясък и талант". Тази година фестивалът освен красива музика предлага на публиката и гласуване. Всички приходи от трите концерта ще бъдат вложени в кауза по избор на публиката.

Двадесет широкоформатни фотографии, които са част от огромния проект, насочващ вниманието към разрухата в самите устои на обществото, са представени в изложбата "Изтезание" в Националната галерия. Те са на световно известния американски фотограф-артист Андрес Серано, предизвикал културна война през 80-те години на ХХ век с творбата си Piss Christ. В националната галерия ще бъде показан за първи път в Европа и филмът му "Бунт", който ще има своята премиера през ноември, когато в България ще пристигне и самият Серано.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 18 септември.

Снимка – Галерия "Райко Алексиев"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Поздрави се сам!

В редакция "Хумор и сатира" знаем, че съответните учени са изследвали, броили са и са установили научен факт – в България най-популярно е името Георги.  При нас актьори и автори с това име има доста, затова тази неделя след новините в 18 часа  ефирът ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30