Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In memoriam: Румен Дойков

Снимка: operasofia.bg

Почина големият оперен певец Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта "Продадена невеста" на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от "Хофманови разкази" на Офенбах през 1979 г. За близо 30-годишната си активна творческа кариера Румен Дойков е натрупал солиден репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които емблематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера.

Изпълнява почти всичко от лирико-драматичния  репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които: Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро, Херцога, Алфред, Енцо и много други.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта „Аида“, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. участва в мегаспектакли „Аида“ на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в „Аида“ – Опера на площада – в София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия, където участва в 43 спектакъла на операта "Аида" за 46 дни – постижение, достойно за рекордите на Гинес и рекорд, ненадминат досега. Впечатляващо е участието му досега в "Аида" над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на "Аида", сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.



Роден е в София на 1 май 1951 г. Носител е на множество награди. Творческият му път е маркиран с отличие на международния певчески конкурс "Франческо Паоло Нелиа" в Енна, Италия, през 1983 г. През 2000 г. е отличен със специалната награда на Народното събрание за изключителни постижения в оперното изкуство. Същата година получава и "Кристална лира" за постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство.


Румен Дойков е участвал в многобройни концерти у нас и в чужбина. Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов и др.
Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.


Ето някои от отзивите на музикалните критици за него по повод участията му в САЩ и Холандия:
"Тенорът Румен Дойков – какъв глас?! Едно чудо на човешката природа – стабилност на вокала, красота и богатство на тембъра, един магнетизъм, който те кара да затаиш дъх от първия до последния миг на неговата поява на сцената…" – Вим Стопеленбург, "Мепелер Курант", 16.10.1995 г.

"Тенорът Румен Дойков (…) изглежда се наслаждава на партията и се радва на щастливата съдба, която го е направила тенор. Той е твърдq солиден като скала певец и неговата сценична индивидуалност е момчешка и пламенна… Дойков е брилянтен във високите тонове и предава всичко искрено и уверено“ – Ричърд Дайър "Бостън Глоуб", януари 2001 г.

"Ролята на принц Калаф беше изпълнена от великолепния тенор Румен Дойков. Това е тенор, издържан в мощната вокална традиция на Марио дел Монако. Такъв глас рядко е звучал през последните години по американските оперни сцени" – Питър Уин, "Скрантън Таймз", 1.02.2002 г.

"Румен Дойков (Калаф)… беше на своята висотата, играейки с отношение и убедителност и пеейки с енергия, широта на фразата и страст. Той завърши „Nessun dorma“ със стремителен вокален размах и широко отворени ръце и публиката полудя“ – Ричърд Дайър, "Глоуб Стаф", 22 март 2002 г.



Сред дискографията му отбелязваме операта "Иван Сусанин“ с диригент Иман Маринов – ролята на Собинин, "Джоконда" на Понкиели с диригент Георги Нотев – ролята на Енцо, "Хан Крум-ювиги" от Александър Йосифов – диригент Михаил Ангелов – ролята на Омуртаг, „Аида“ на Верди с диригент Георги Нотев – ролята на Радамес.

По случай 70-ата годишнина на Румен Дойков на 7 май 2021 г. в Софийската опера беше представен издадения по случая диск с изпълнения на певеца на италиански канцонети записани през 1983 г. за "Балкантон" с мандолинен оркестър под диригентството на Борис Хинчев и концерт, в който взеха участие настоящите тенори на Софийската опера – Костадин Андреев, Мартин Илиев, Даниел Острацов, Даниел Дамянов, Хрисимир Дамянов, а на рояла – Йоланта Смолянова.
Записани са двадесет и пет от най-известните италиански канцонети сред които "О, sole mio", "Marechiare", "Maria, Mari", "Santa Lucia" и др.


Опелото ще бъде на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) от 13 часа в Катедрален храм "Света Неделя".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55