Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексклузивно интервю с драматурга на Академията за старинна музика - Берлин

Снимка: @AkamusBerlin

Най-новото музикално предаване по програма "Христо Ботев" продължава и този вторник (11 октомври) с издание, посветено на 40-годишнината от основаването на Академията за старинна музика - Берлин: камерен оркестър, свирещ на исторически инструменти, който със създаването си в Източен Берлин през 1982 дава необходимия импулс за разрастване на направлението за ранна музика в Източногерманската република. Две години по-късно Академията вече изнася регулярни концерти в Концертхаус Берлин, а през 1987 излиза и първият албум на състава. Това е само началото на бурна звукозаписна дейност, която ще бъде отличена с много награди като "Грамофон", "Златен диапазон" и "Грами".

Линус БикманЧрез екслузивно интервю с драматурга на състава – Линус Бикман, ще запознаем българската радиоаудитория с начина на опериране на оркестъра, специалните проекти, с които музикантите привличат нова аудитория, както и бъдещите им планове.

При изпълнението на ранна музика съставите, придържащи се към исторически информираните изпълнителски практики, са изправени пред избора дали да свирят директно от факсимилета на първоизточниците, или да си изготвят модерни транскрипции на произведенията, които да са по-лесни за четене. Ето какво сподели Линус Бикман за подхода на Академията за старинна музика – Берлин:

"Зависи. Понякога свирим директно от факсимилета на първоизточниците, ако са четими. Това всъщност е най-големият проблем – ако писачът или композиторът са нанасяли множество поправки, често оригиналът е изключително труден за четене. В такива моменти се налага да се допитваме до експерти. За мен като драматург това също е важен въпрос, защото музиката започва с партитурата. Често се налага да проверяваме в колко източника може да бъде намерено едно произведение или дали няма по-ранна версия на творбата и да ги сравняваме, за да решим какво да изпълним. Например преди две седмици представихме музика от Йохан Фридрих Агрикола и това най-вероятно беше първото изпълнение за последните 250 години на неговите Веспри. Имахме сравнително добри нотни материали, но въпреки това отново присъстваха много грешки, допуснати от копистите. В този смисъл ранната музика представлява жив обект".

За да чуете какво още каза Линус Бикман, както и за да се потопите в света на ранната музика със записи на Академията за старинна музика - Берлин на произведения от Глук, Телеман, Хендел, Порпора и Пърсел, не пропускайте предаването "Музика хисторика" този вторник (11 октомври) в 23 часа.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41