Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 1 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: София Брану
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца, миналият път представихме 5. Сега започваме с уета м с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в дуетните им композиции.
Франция свързва също голяма част от африканските майстори на кора с джазмени. Но освен дуото на сенегалеца Аблайе Сисоко (познат ни от участието си с АКА трио в Джаzz+ фестивал София) с френския акордеонист Сирил Брото, не по-малки са качествата на дуета му с немския тромпетист Фолкер Гьотце, както и този на сънародника му Секу Кейта с арфистката Кетрин Финч.
Преди тях, ще слушаме един от пионерите в жанра "кора-джаз", малиецът Тумани Диабате и работата му с банджоиста Бела Флек.
Нощта е млада заедно след полунощ този четвъртък, 1 декември, 30 минути след полунощ.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Втора част на концертния албум "Live At The Mellon Jazz Festival" 1990 на формация в състав: Джак Де Жонет- ударни, Пат Матини (китара), Хърби Хенкок (клавишни) и Дейв Холанд (бас).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолк рок и фолк уърлд от САЩ. Участват: Били Браг, Робърт Крей бенд, Сюзън Вега, Тед Хоукинс и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на квартет "Светоглас"

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Палто от миши кожички", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Верният приятел" от Оскар Уайлд

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Епизод 1 от живота на една столична спирка.
• Темите на деня на Мартин Михайлов, създател на едни от най-добрите столични музикални клубове. А финалът в този разговор не е само на казаното, а на едно от онези места, които винаги са там, където трябва, когато социалният ни живот има нужда от тях? Защо имаме само месец, за да го посетим?
• Темата на деня: Как живеещите на територията на философията и литературата разчитат случващото се на политическата сцена? Разговор с издателя Антоанета Колева. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът за това кои сме, докато работим. Среща с организационния психолог Полина Арнаудова.
• Времето на редактора: Един човешки живот, който ни показва ще успее ли Зеленият петък да се противопостави на Черния? А целта е да се бойкотира ненужното пазаруване и да се даде живот на старите вещи, чрез поправка или рециклиране.
• Денят делово: След 10-ото издание на стартъп конференцията на студентската организация StartUP@Blagoevgrad – какъв е пулсът на студентсктото предприемачество в Благоевград, кои бяха лекторите и какви посланията им? Стана ли традиция в Американския университет в града студентите още по време на своето обучение да създават собствени компании?
Събеседници: Мартин Славчев от StartUP@Blagoevgrad и лекторите Борис Колев и Христо Бояджиев
• Какви са възможностите за обучение в университети Германия и Австрия и кои са най-новите възможности за стипендии и издръжка?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа

водещ: Маргарита Заберска
Албумът Gainsbourg реализиран на 18 ноември 2022 г. е в почит към легендата от френското кино и музика Серж Генсбур.
Съдържа едни от най-популярните му песни в изпълнение на Брюкселския джаз оркестър и певицата Камий Берто (р.1986 г.).
Забележителните аранжименти са дело на Пиер Дрьове, Фредерик Ерман, Дитер Лембур, Натали Лорие, Дре Переманс, Гири Спис и Франк Вагане – изявени солисти от белгийския оркестър.
Даровитата френска джаз певица Камий Берто блестящо пресъздава атмосферата на шеги, провокации, еротика и игра на думи, присъщи на френската икона Генсбур.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Лили Деянова за книгата на Надеж Рагару "И българските евреи бяха спасени...".
• Анюта Качева за "Еликсир за потентност" от Карин Брюнк Холмквист.
• 25 години списание "Страница" и премиера на бр. 3/ 2022 – разговор с Младен Влашки.
• Ангел Ангелов за изложбата "Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" по повод 200-годишнината от смъртта на германския писател и романтик Е. Т. А. Хофман.
• Годишната изложба в галерия "Астри" живопис ФОРМАТ 30/30
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Херберт фон Караян дирижира Берлинската филхармония.
В концерта са включени произведения от Антонио Вивалди: Кончерто № 5 "L'amoroso" в ми мажор; II и III част на Концерт за кларинет и оркестър KV 622 в ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт със солист Карл Лайстер и части от творби на Лудвиг ван Бетовен: финалното Rondo. Allegro на ре мажорния Цигулков концерт, опус 61 и III и IV част на Симфония № 7 в ла мажор, опус 92.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• На първи декември през 1972 година в космоса лети първата българска научна апаратура "Прибор-1" и не само лети, но и изпраща данни обратно, с което България е призната за космическа държава. По повод годишнината, която се отбелязва и с конкурс за ученическо есе и рисунка, в предаването гостува проф. д-р Георги Желев, директор на Института за космически изследвания и технологии.
• Физиката в основата на глобалното затопляне е ясна и достъпна според проф. Лорънс Краус, автор на книгата "Науката за климатичните промени", която ще представи отговорният ѝ редактор Димитър Николов.
• Науката не спи: Как търсенето на една екзотична подправка в Древен Рим е довело до пълното ѝ изчерпване, както и до екологична катастрофа – отговорът от Никола Кереков.
• Зелени минути: среща с проф. Джулс Хамънд, който работи по създаването на биоензимни клетки и биосензори, които да заменят конвенционалните батерии и да събират енергията от глюкозата и кислорода в кръвта, за да задейства пейсмейкъри и инсулинови помпи в тялото.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Карнавална музика: "Карнавал", опус 9 на Роберт Шуман.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Футболът и политическите послания – разговор със спортния журналист Станил Йотов и с Ивайло "Нойзи" Цветков.
• За инициативата "Растем заедно", която дава идея да четем с децата си на едни и същи теми.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творчеството на родопския певец Любомир Петов и кларинетиста Петко Радев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Държавна опера - Русе представя в зала "Европа" документален филм на Стефан Прохоров, Кети Маринова и Веселина Антонова за изявите на Дмитрий Шостакович в Русе. Разговор с Пламен Бейков.
• Лютиерът Владимир Тилев със сребърен медал и сертификат (трета награда) за звук на конкурса на Американската асоциация на лютиерите 2022.
• Александър Мутафчийски празнува 50 години житейски и 25 години творчески юбилей със спектакъла "Цигулар на покрива".
• "МузикАртисимо фест" – представят рецитал на мецосопраното Светлина Стоянова. Гост в предаването Мила Павлова.
• Отзвук от концерта на ансамбъл "Силуети" с участието на проф. Патрик Юд и Никлас Валентин състоял се в Сити Марк Арт център.
• Български изяви в чужбина:
- Награда за диригентката Донка Митева и ръководения от нея камерен хор "Колегиум музикум", Берлин. Те са "Хоровият шампион на Германия" за 2022 г.
- В Сеул се проведе концерт с участието на "Дуо Арденца", организиран от Софийски музикални седмици и Обществото за музика Изток-Запад. Гост в студиото проф. Момчил Георгиев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Теодор Манолов – синът на автора на първия български графичен роман "Спартак" Любомир Манолов, излизал някога в култовото списание за комикси "Дъга" е готов с втората част от римейка на романа. Книгата,  озаглавена " Спартак. Легендата" излиза на 5 декември (понеделник) и е определена  от автора като енциклопедия на античността по нашите земи. Как е инкорпорирал нови фабулни линии и любимите му тенденции, жанрове и влияния, така че  да стане по-постмодерен, по-интертекстуален, по-еклектичен и "фюжън" – разговор с Теодор Манолов в студиото на "Аларма".
• А сега внимавайте: последният албум на Scorpions "Rock believer".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на "Чик Кърия трио", квартет "Френдс", Милчо Левиев, "Йелоуджакетс", Джон Маклафлин.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10