Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 5-11 декември

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата от 5 до 11 декември. Това са някои от акцентите в предаването от 11 декември:

На 6 декември се откри в Националния дворец на културата 49-ият Софийски международен панаир на книгата. В него участват над 150 издателства, а на 11 декември, е последният му ден. Паралелно с Панаира тече и Софийският международен литературен фестивал. Двете събития предлагат богата програма от срещи и дискусии с български и чуждестранни автори.

"Книга на безпокойството" на големия португалски поет, писател и есеист Феранандо Песоа излезе в ново издание. То е базирано на подбора и тематичната подредба на Мария Хосе де Ланкастре – професор по португалска литература и преводачка на Песоа на италиански и включва откъси според желанието на самия автор. Томът с твърди корици и илюстрации от Капка Кънева се появи за 87-ата годишнина от смъртта на поета, която се отбелязва на 30 ноември.

Филмът "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ тръгва по кината дублиран на български. Главен герой в него е Малкия Никола, находчивото момченце от книжната поредица на карикатуриста Жан-Жак Семпе и писателя Рьоне Госини. Но историята отива по-далече. Освен познатите сюжети, Семпе и Госини разказват и за своето приятелство и съвместната си творческа кариера и осветляват истината за едно детство, изпълнено с надежди и мечти.

На шести декември в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6 бе открита изложбата "Изоставените" по повод 120 годишнината от рождението на художника Васил Бараков. Изложбата е посветена на един напълно непознат дял от творчеството на Васил Бараков – на намерените в двете достигнали до нас папки на автора, оцелели след рухването на неговия дом и ателие в Драгалевци.

Театралният експеримент "Stable Genius. Процесът срещу драматургията" се играе в Гьоте-институт в три вечери – 9, 12 и13 декември. Автор на текста е Александър Мануилов, режисьор Милена Станойевич. Участват актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, а във всяка от вечерите гостува по един незапознат с текста актьор: Валентин Ганев, Весела Казакова или Ива Тодорова. Представлението е на границата между класическия и експерименталния театър, а целта е да въвлече публиката в размисли по глобални теми като цензурата и автоцензурата, нарастващия шовинизъм, хомофобия, расизъм и изолационизъм. Текстът на Александър Мануилов е създаден през 2020 г. по време на творческа резиденция в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт. Номиниран е за наградите за драматургия на фестивала "Нова българска драма" в Шумен, 2020-2021 г. В Гьоте-институт е първото му представяне пред зрителите.

Писателките Софи Дол от Франция и Пия Лейно от Финландия, бяха сред специалните гости на Софийския международен литературен фестивал. Софи Дол и Пия Лейно са носителки на Наградата за литература на Европейския съюз, а Анна Кове е номинирана за същия приз и е лауреат на литературни отличия в родината си. Софи Дол (р. 1965) е френска театрална актриса и писателка. Автор е на романите „Камий, моето вдъхновение" и „В голямата обществена пералня". Първият, пресъздаващ болката от смъртта на дъщеря й, има награда за дебютен роман (на сп. „Lire“), а „В голямата обществена пералня" печели Наградата за литература на Европейския съюз. Книги на писателката Пия Лейно (р. 1977) са преведени на близо 15 езика. Тя работи почти две десетилетия като журналист във финландската информационна агенция STT. Първият роман на Лейно, „Грозният касиер" (2016), е хумористичен поглед към риалити телевизията и натиска, пред който са изправени жените. Лейно печели Наградата за литература на Европейския съюз и наградата Helmet с втория си роман – дистопичния трилър „Раят“ (2018). Следващите й две книги са „Извънреден труд" (2020) и „Апогей" (2021).

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 11 декември.

Снимка – СБХ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18