Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 4 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Младата българска банда "Out of Muse" представя дебютния си албум "Твоето Име”, който бе издаден на 11 декември 2022 година и съдържа 7 авторски композиции плюс акустичен вариант на едноименната песен в албума. Стилът на групата е съчетание от рок, поп, блус, алтернатив.
• Ивайло Ранов - Шеки с анонс за предстоящия концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на "Deep Purple" с негово участие като подгряващ музикант, както и на гостуващите звезди Брус Дикинсън, Джон О'Хара, Таня О'Калахан, Кайтнер З Дока, Бернхард Велц и "Cantus Firmus Orchestra" с диригент Пол Ман.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Половин век от появата на албумът на "Дженезис" "Selling England by the Pound" 1973 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Атанас Вълчев, Елена Динева, Антон Даскалов, Величка Златева и Марин Иванов.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Неделкова Гращица, община Невестино.
Жители на селото разказват за живота на село, за миналото и настоящето на населеното място, за читалището, църквата и чешмите, за делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Състезанието "Златната ябълка" – брой 1 за месеца
• Непознатите думи: търсим значението на думата "Морфология"
• История на изкуството за деца: разказваме за първата автобиографична книга в ислямската литература, която се нарича "Бабурнама"

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Проблясъците на скалпела" – гост в студиото е д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница. Акценти: анамнеза и диагнози за радикално лечение, открита, лапароскопска и роботизирана хирургия, възстановяване след упойка и отворена операция. И още: лечение на онкологични заболявания, превенция на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт...
Новини, акценти от седмицата.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейна рецепта: Тайната рецепта на победителката от конкурса за най- вкусни сарми в Асеновград Атанаска Костадинова.
• За носителите на приключенски дух - скаутски клуб "Планинец" набира нови членове. Как ученици от столицата могат да станат част от най-голямата младежка мрежа в света? Интервю с Милен Смилов, ръководител на клуба.
• Семейни маршрути: До Мексико и назад с журналистката Елена Пъневска
• От другата страна: Да помогнем на детето да подреди мислите си в трудната възраст. За какво може да помогне личният дневник при тийнейджърите? Отговорите от детския психолог Теодора Пампулова.
• Моето семейство: Музиката и театърът в семейството на актрисата Надежда Панайотова и нейната дъщеря Стела.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни цигуларят Павел Златаров – концертмайстор на Софийската филхармония.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Белослава Димитрова
Жанровото писане на литература в България, има ли такова ясно разделение в нашата литературна среда? Кои са авторите, които са се профилирали в подобен тип истории? Ценят ли се у нас добре написаните криминални истории, фантастика, фентъзи и техните производни жанрове. Срещаме ви с един такъв представител – писателя Андрей Велков, който умело жонглира с всичко изброено, автор е на поредицата "Български психар", на романите "Няма закога" и "Ерата на паниката"

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Шейсет и петите награди на музикалната индустрия "Грами", които ще се връчат в неделя, 5 февруари, номинации в категориите "кънтри", "блуграс" и "американа". Изпълнения на Люк Комбс, и Бранди Карлайл. Нов съвместен албум на Робърт Плант и Алисън Краус. "Raise the roof". Портрет на Лори Моргън – кънтри-поп певица от 80-те години.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Археологическият музей в гр. Сандански – в месеца на виното и археологията
Археологическият музей в гр. Сандански е най-старият музей в Югозападна България. През лятото на 2021 година се навършиха 85 години от неговото създаване - 1936 г. За този период, на територията на региона са разкрити много и интересни артефакти, които напомнят за афоризма приписван на Хераклит: "Всичко тече, всичко се променя…". Но като че ли човешките стремежи, амбиции и същност не са се променили много.
За музейните находки и интересни инициативи, в студиото разказват Антон Ковачев, директор на Археологическия музей в гр. Сандански, и Антония Кочева, уредник.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
Плешивото куче посреща верните си слушатели да оперира с енергията на любовта - от музиката, и от другата, която днес ще изпратят към нас все ветерани от различни стилове и държави. Нови подвизи и стари лаври без изтекъл срок на годност.
• "Творчество в пустоте" 2, дългоочакваният нов албум на ДДТ
- 13 композиции, записани от последния състав на групата. Микрофона си поделят Юрий Шевчук, Алёна Романова и Антон Вишняков, който се изявява и с тромбона, Константин Шумайлов – кийборди, Алексей Федичев и Павел Додонов са китаристите, зад барабаните е Артём Мамай, а баса здраво държи Роман Невелев.
- Руски съд наложи глоба на фронтмена Юрий Шевчук заради негови думи срещу инвазията в Украйна. Беше постановено звездата и заклет пацифист да плати глоба в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за "дискредитиране на руските въоръжени сили" - това реши съдът в Уфа, Башкирия, в който град формацията бе основана през 1980 година. Във Владивосток мъж беше глобен, защото държи плакат с изказването на рокаджията, че "родината не е задникът на президента, който трябва да бъде целуван постоянно".
- Популярният украински телевизионен водещ Анатолий Анатолич с интересен паралел: "През 1991 година СССР забрани популярните рок групи, точно както и през 1982-а: наложи вето на "Аквариум", ДДТ и "Машина Времени". Русия, през 2022-а, отново забрани "Аквариум", ДДТ и "Машина Времени". Но днес ние не сме забравили какво и с кого се случи в края на 80-те."
- Кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок формации въобще, към днешна дата като "Еволюция-Ре". Юрий Шевчук с уверена ръка на музикален продуцент води кораба, наречен ДДТ, през бурите на собствените си всекидневни преживявания. Вехтата галера е натоварена с естетиката на скъпоценна, качествена и много рядка за модерния морал стока. Пък нека по-голямата част от мислите и емоциите на рок поета да изпадат в настроения и констатации, че съвременното състояние на света - и по-специално от неговата част, наречена Желязна завеса, да е далеч по-лошо от 90-те, когато ДДТ наредиха хит до хит.
- Голямото надлъгване: личната история на Юрий Шевчук и Владимир Путин (2010-2022)
- Пътят към храма: Музикантът и ревностен християнин Юрий Юлианович против сливането на църковни и политически дейности и религиозния фанатизъм. Какво се крие зад заглавието на албума на ДДТ "Ныне отпущаеши раба Твоего, Владико"?
•  Кръгла годишнина - 50-а, отбелязваме този месец от появата на вероятно един от най-известните албуми на Червения Елвис - "Дийн Рид и неговият свят" (тавата беше издадена дори от родния гигант "Балкантон"). Същата година Рийд посети и България за участие в известния навремето фестивал на протестната песен "Ален мак". Последният от любимите американци на съветския режим пристигна у нас на върха на славата си – и като певец, и като актьор, тъй като на екран вече беше излязъл филмът "Кръвни братя" за индианците, а Дийн и култовият Гойко Митич се бяха превърнали в абсолютни любимци на публиката в социалистическите страни.
• Пет декади вихрен романс с руската и съветската песенни традиции: честит 81-и рожден ден на Лев Лешченко. От дебюта с дългосвирещата си плоча, издадена от гиганта "Мелодия през" 1971 година, до последния му компактдиск с авторски материал "Создан для тебя" (2018).
• Джаз и арт-рок от Хърватия: трио "Море". На днешната дата през 1974 година се състои премиерата на пиесата "Утро", период, в който момчетата на певеца и басист Слободан Ковачевич са в първоначалната фаза на своя инструментален хедонизъм.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 493 – "Методът Нева"
гост: известната театрална преводачка Нева Мичева.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Митарствата на Гърневи в материалния свят" от Даниела Манолова – 3 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Разговор не само за фотографията и орнитологията, но и за етиката на фотографите, които снимат дива природа и за онази чувствителност към света около нас, която е задължителна за съвременния човек – интервю с Мачей Шимански, посланик на Полша в България, за фотографската му изложба "Птиците в България през очите на един поляк" и работилницата по фотография, която се проведе в Хасково в началото на февруари 2022 г.
• Маршрути: Аква Калиде – разказ за минералните води и за миналото на историческото селище, което се е намирало близо до бургаските квартали Ветрен и Банево.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Избрано от архива на предаването
Вечер, посветена на прочутата българка Елена Николай.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25