Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 5 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Климати" от Андре Мороа

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Величков, Дарина Славчева, Борис Машалов и Добра Савова.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Преди 22 години Даниела и Иво Петкови купуват стара мелница в село Ореховица, Плевенско, камъкът в която е заработил за пръв път на Йордановден преди 102 години. Даниела Петкова разказва какво е да произвеждаш брашно в буквално "старина" и как оцелява малкият български производител.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Пътешествие из слънчева Африка с книга в ръка – "Африкански бележник" на Валери Петров.
• В Музея за Азиатско и африканско изкуство в град Трявна. Колекцията на скулптора Златко Паунов от религиозни и всекидневни предмети от Африка, Непал, Тибет, Китай, Индия.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Притчата за митаря и фарисея.
Притчата за митаря и фарисея порицава един от основните грехове - гордостта, отлъчил от Божието войнство вдъхновителя на първородния грях, вожда на демоните - Деница. Гордостта станала първопричина за първородния грях и отнела от прародителите ни вечното блаженство.
Смирението, тази забравена в наши дни добродетел, се предлага в евангелското четиво от Лука. Отвикнали да посещаваме храма Божий ние не можем да чуем думите на псалмопевеца: "Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене". Всеобщо признатият за онова време грешник - митарят, е посочен за носител на този дух от Спасителя. Христовото слово ни разкрива, че без покаяние не можем да получим Божията милост.
Няколко дни след празника Сретение Господне заедно с проф. Калин Янакиев, преподавател във философския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" ще разговаряме за възможността за нашите срещи с Бога, както и ще се опитаме да дадем съвременни измерения на притчата за митаря и фарисея.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Предаването е посветено на силата на словесността, най-вече писаната словесност, която променя света в културен, политически и социален аспект. Да наречем явлението "Токът на словото", предвид енергетиката на въпросното слово. Словото в свещените книги на големите религии безусловно играе такава роля, но постулатите на Лутер, станали причина за Реформацията, имат може би не по малка по значимост сила, а "Архипелаг Гулаг" на Солженицин преобърна масово мнението за тоталитарната система в милиони глави по света.
Впрочем, през 2023 г се навършват 50 г. от първото издание на "Архипелаг Гулаг". За силата на религиозното, философското, писателското и политическото говорене беседваме с професор Кирил Топалов, писател, с професор Стилиян Йотов, философ, с издателя Манол Пейков, който обяснява и възможния ефект на дарителските книжни кампании, на каквито самият той е инициатор.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Заедно с добруджанската певица Калинка Вълчева отбелязваме двата ѝ юбилея – 80 житейски и 60 творчески години.
• Странджанският певец Манол Михайлов разказва за книгата си "Странджанската фолклорна песен в пространството между бита и обреда".
• Гайдарят Динко Палазов представя новите си две пиеси с Оркестъра за народна музика на БНР – "Наречена ръченица" и "Късметлийско хоро".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Хоум офис"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
• Неделният следобед започва с фрагменти от великолепен рецитал на руския пианист Даниил Трифонов – едно от най-ярките явления на съвременния концертен подиум. Наричат го "анти-виртуозът в ерата на виртуозите" и наследник на Хоровиц. Програмата на рецитала на Трифонов от фестивала във Вербие е лаконична и впечатляваща: Шимановски, Дебюси, Прокофиев. Бляскава е интерпретацията на Третата клавирна соната опус 36 на Карол Шимановски.
• Още един запис от престижен европейски летен фестивал – този в Залцбург. Камерният концерт "Рено Капюсон и приятели" се е състоял в Голямата зала на Моцартеума на 16 август миналата година, в програмата са включени творби на Моцарт и Рихард Щраус.
• Избрано от архива на предаването. Минути в памет на българския оперен артист, педагог и режисьор проф. Павел Герджиков, който напусна този свят на 22 януари. В продължение на около десетилетие той беше събеседник в рубриката "Срещи, гласове, съдби", посветена на българския оперен театър. Припомняме част от рубриката, излъчена за първи път на 5 април 2009 и посветена на паралели между театрални и оперни интерпретации на прочути литературни и драматични оригинали. В откъси от "Евгений Онегин" на Пушкин и Чайковски и "Дон Карлос" на Шилер и Верди звучат гласовете на Петя Герганова, Андрей Чапразов, Спас Джонев, Анна Томова-Синтова, Юрий Мазурок, Любомир Бодуров, Кирил Кръстев.

от 16.00 до 17.01 часа
Радиотеатър в неделя
 "Дневникът на един луд" от Н. В. Гогол

от 17.01 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Оля Ал Ахмед за Иран
• Арман Артон за безплатното приложение, което дава информация за визи, ваксини и паспорти, необходими за пътуване до всяка страна по света
• Магдалена Гигова за Мароко

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Усмивки от старите радиоленти: Енчо Багаров

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
"ФотоФабрика – Факт и Фикция" кани своите слушатели на среща с Емануил, Трейман, Иван Бакалов, по повод годишнината на Георги Чапкънов и Катерина Гаджева, изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и задълбочен изследовател на фотографията. Катерина Гаджева е може единственият изследовател, който е отделил време да изследва естетическите постижения на жените във фотографската професия. Как стоят те в една сфера доминирана от мъже, кои са предстоящите изложби в София и как "ФотоФабрика" отбелязва десетата годишнина от създаването на фестивала научаваме в неделя от 20.00 по програма Христо Ботев на БНР.
В предаването гостува Емануил Трейман, който споделя за цикъла, поредица от 10 срещи, които могат да бъдат посещавани като цялостен курс на тема пътя на фотографията от миналото към настоящето.
Журналистът и фотограф Иван Бакалов разказва подробности за изложбата в чест на 80-годишнина на световния скулптор Георги Чапкънов в галерията на НГПИ "Св. Лука" в София.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Изпълнения на класическите рок групи "Муув", "Холийс", "Мармалейд", "Америка", "Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл"; песни на Лучо Батисти, Стенли, Асен Драгнев, "Тен Шарп", Мелъди Гардо, Робин Макел, Титийо, Рики Лий Джонс

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Класически творби, вдъхновени от любовта.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25