Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Милен Панайотов

Снимка: личен архив

Предаването "Контемпо" от 25 януари посветихме на годишнината от кончината на Милен Панайотов – музикален журналист, композитор, приятел. Свои спомени споделиха инструменталисти, композитори, приятели и съмишленици на композитора у нас и в чужбина. В звуковия файл имате възможност да чуете цялото предаване.



Милен Стефанов Панайотов завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В периода декември 2006 – февруари 2007 специализира композиция при проф. Марк Копитман в Йерусалимската академия за музика и танц.

От 1995 г. Милен Панайотов работи в програма "Христо Ботев" на БНР, където води предавания предимно за джаз и импровизирана музика ("Спонтанни инвенции", "Спонтанно и след полунощ"), но също така прави и обзорни предавания за музикалния живот ("Метроном"), портрети на музиканти ("Български изпълнители"), едночасови представяния на опери ("В джобен формат"), а до есента на 2000 г. е в екипа на предаването за съвременна и старинна музика "Контрапункт". От 2000 до 2011 г. е член на организаторския екип на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

От 2004 г. сътрудничи на руския джаз-портал Джаз.Ру и неговото електронно издание "Полный Джаз", в което отразява международните джазови фестивали "Варненско лято", "Джаз+", Скопския джазов фестивал, а също и публикува интервюта с големи съвременни джазови музиканти като Боян Зулфикарпашич, Жулиен Луро, Дейв Холанд, Паоло Фрезу. Публикува критики и рецензии и във в-к "Култура".


Като делегат на БНР Милен Панайотов взема участие в работата на Международната трибуна на композиторите под егидата на ЮНЕСКО (Париж 2002, Виена 2005); в срещите на различни групи на Еврорадио: на "Еврокласик ноктюрно" (Варшава 2004; София 2008; Истанбул 2011); на джазовите продуценти (Кьолн, 2008, Букурещ 2009), както и в сесиите на Международния радио-телевизионен университет (URTI) във Френското радио (Париж, 2008). Три от творбите на Милен Панайотов са представени на Международната трибуна на композитора на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО: "Da re diesis al mi bemolle" за две пиана (1996) "No Keys" за пиано (без да се свири по клавишите, 2003); и "Musica per archi senza percussione e celesta" (2007). На 13-ия фестивал на модерното изкуство "Два дни и две нощи нова музика", през април 2007 г. в Одеса, Украйна, Милен Панайотов и художничката Марианжела Анастасова представят своя мултимедиен проект "Знаци и звуци".
На 24 април 2007 в зала "България" Софийските солисти под диригентството на Пламен Джуров осъществяват световната премиера на "Musica per archi senza percussione e celesta". През май същата година пиесата е записана за БНР от същите изпълнители. Сред изпълнителите на творбата са още Азербайджанският камерен оркестър, дир. Володимир Рунчак (4 декември 2010 г. Баку) и Оркестърът за съвременна музика "Губайдулина", дир. Бенямин Юсупов (21 октомври 2011 г. Казан).
На 3 ноември 2011 г. е световната премиера на "Гайшувир (оркестърът като гайда)" в изпълнение на Софийската филхармония, под палката на Мартин Пантелеев.


За своята работа като журналист и композитор Милен Панайотов получава награди и стипендии:
• "Осма муза" за предаването "В джобен формат: операта "Марко Поло" от Тан Дун" (2003);
• "Златен чадър" за предаването "В джобен формат: операта "Хензел и Гретел" от Енгелберт Хумпердинк" (13. международни медийни събития, Албена, 2006);
• Стипендия на Бранденбургската музикална академия (Бранденбургски колоквиум за нова музика, Райнсберг, 1995);
• Стипендия на Центъра за изкуства "Сорос" и Дармщатските курсове за нова музика (Дармщат, 1998);
• Грант на Фондация "Валпараисо" за едномесечна резиденция (Мохакар, 2011).
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35